Ny smäll för Linköping – illa ute i botten

Joakim Löwing/TT

Publicerad 2019-12-30

Broc Little och hans Linköping föll tungt hemma mot Örebro. Arkivbild.

Tolv poäng upp till tionde plats – men bara en ned till lagen som tvingas kvala sig kvar i SHL.

Linköping har en del att fundera över under nyår.

1–2 hemma mot Örebro var fjärde raka förlusten för laget som bara tagit full pott sex gånger i höst.

Linköping tog det historiska steget upp till landets högsta ishockeyliga våren 1999.

Laget åkte ur dåvarande elitserien direkt, men kvalade sig tillbaka säsongen därpå – och har därefter bara varit nära att hamna i kval en gång. Det var 2011–2012, då en sen kvittering i sista omgången borta mot Modo räddade laget.

Nu är klubben – som under många år tillhörde toppen och nådde två raka SM-finaler 2007–2008 – i allra högsta grad inblandat i bottenstriden. Bara en poäng före nykomlingarna Leksand och Oskarshamn.

Näst färst mål

När hösten ska summeras har LHC endast sex trepoängare på 28 omgångar – och med 61 mål är endast jumbon Oskarshamn sämre (53).

Trots krisläget – 1–2 hemma mot Örebro var fjärde raka förlusten – döljer lagkaptenen Eddie Larsson eventuell oro.

– Självklart är vi inte nöjda med vad vi har presterat hittills, det finns mycket att jobba på. Som att få i gång målskyttet. Det nöter vi på varje träning och gör allt vi kan för att få det att lossna, säger den 28-årige backen.

Han fortsätter:

– Men vi har skärpt vårt försvarsspel de sista 10-15 matcherna och ligger runt 23-24 procent i powerplay. Vårt problem är att vi haft problem med att hitta en bra balans vad gäller defensiv och offensiv. Får vi till en bättre helhet börjar vi vinna matcher och då kan vi klättra i tabellen.

För ineffektivt

I första perioden fick Linköping chansen fem minuter i spel fem mot fyra (efter matchstraff på Marcus Weinstock) och över en minut i fyra mot tre. Utan att få in pucken någon gång.

Tre skott satt i ribban eller stolpen – men inget passerade Dominik Furch i mål.

Men Örebro tog vara på sitt enda numerära överläge under de 20 första minuterna genom Glenn Gustafsson – och efter bara 15 sekunder av mittakten ökade Mathias Bromé på till 2–0.

– Jag tycker att det målet såg väldigt konstigt ut, misstänkt icing i mina ögon. Men vi måste vara vakna från början, tyvärr går vi ned oss och kommer fel stora delar av andra perioden, suckar Eddie Larsson.

– Vi borde haft ledningen efter första perioden med alla chanser, sedan körde Örebro över oss i andra. De kan spela ut efter sitt andra mål, medan vi blev ängsliga, säger tränaren Bert Robertsson.

Två lag efter sig

Närmare än en reducering i slutminuterna av Broc Little kom aldrig LHC.

– Vi skulle ha avgjort i andra perioden. Nu blev det ändå dramatiskt på slutet, men en riktigt stark match av oss, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

Efter nyår får Linköping framför allt fokusera på att ha två lag bakom sig i tabellen och undvika kval.

Annars finns risken att det stannar vid 19 raka säsonger i högsta ligan.

Följ ämnen i artikeln