Stjärnskottet får chansen i VM: "Glädjande"

TT

Publicerad 2020-01-27

Johanna Skottheim. Arkivbild.

Hon slog igenom i Ruhpolding för en dryg vecka sedan.

Nu får Johanna Skottheim chansen i den svenska truppen till skidskytte-VM i Anterselva i februari.

"Hon har tagit chanserna hon fått", säger landslagschefen Anders Byström.

Johanna Skottheim slog till med sitt livs lopp i jaktstarten i tyska Ruhpolding förra helgen och blev fyra. Efteråt höjdes röster för att hon hade åkt till sig en plats i VM-truppen och landslagets huvudtränare Johannes Lukas medgav att chanserna var goda.

– Hon gjorde det riktigt bra i Ruhpolding, sade Lukas.

– Jag hoppas att jag ska ha rätt goda möjligheter, men det är ett väldigt starkt lag, sade Skottheim.

"Bidragit positivt"

Nu står det klart att 25-åringen är en av sex svenska damer som får chansen i italienska Anterselva, tillsammans med Hanna Öberg, lillasyster Elvira Öberg, Anna Magnusson, Mona Brorsson och Linn Persson.

"Johanna har bidragit positivt inte bara sportsligt utan är också en energispridare i laget. Det känns glädjande att hon har tagit chanserna hon har fått och nu slagit sig in i VM-truppen", säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

25-åriga Skottheim gjorde världscupdebut säsongen 2015–16, men har främst tävlat i IBU-cupen, nivån under världscupen. Där ligger hon på 20:e plats i sammandraget.

Ingen Högberg

Sexan i IBU-cupen, veteranen Elisabeth Högberg, ingår däremot inte i den svenska VM-truppen. 33-åringen fick chansen i slovenska Pokljuka i helgen – den sista världscuptävlingen före VM – men blev bara 34:a på distansloppet i fredags.

– Det gör inte jätteont även om jag siktat mot VM och det varit mitt mål, säger Högberg till SVT.

På herrsidan finns väntade namn som Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin och Martin Ponsiluoma med i truppen.

Landslaget reser till uppladdningsläger i italienska Ridnaun-Val Ridanna på söndag och stannar där en vecka innan laget beger sig till VM-orten Anterselva.

VM körs den 12–23 februari.