Liverpool ångar på – obesegrat i ett år

TT

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-02

Liverpool jublar efter att Mohamed Salah gett laget ledningen mot Sheffield United.

Elfte raka trepoängaren – och 19:e segern på 20 Premier League-matcher.

Ingen ligaförlust på ett år.

Vad kan stoppa Liverpool från att bryta den 30 år långa ligatiteltorkan?

Svaret på frågan är: förmodligen endast Liverpoolspelarna själva, i en genomklappning monumentale.

För inte kan motståndarna i Premier League göra det – den saken torde stå helt klar vid det här laget.

2–0 hemma mot Sheffield United på torsdagskvällen innebär att det kommer gå över ett år innan Jürgen Klopps manskap förlorar i Premier League-sammanhang. 1–2 borta mot Manchester City den 3 januari 2019 var senast det inträffade. Då blev det förvisso kostsamt, då "Reds" förlorade den smått sanslösa guldstriden förra säsongen med endast en poäng till godo till just Manchester City.

Leder med 13 poäng

364 dagar senare är situationen emellertid en annan. Nu är Liverpool i ohotat förarsäte – 13 poäng före tvåan Leicester, och 14 före Manchester City. Och då har Liverpool ändå en match mindre spelad än konkurrenterna. Med mindre än hälften kvar av säsongen är det förstås bara en tidsfråga innan Liverpool säkrar klubbens 19:e ligatitel, och den första sedan 1989–1990.

Att bra lag har turen med sig är förstås sedan gammalt. Liverpool är inget undantag.

Mittbackshärföraren Virgil van Dijks långa boll i djupled höll förvisso hög klass. Men om inte Sheffield United-backen George Baldock hade halkat hade förmodligen inte Andy Robertson enkelt kunnat hitta in till Mohamed Salah i straffområdet. Men så blev fallet, och Salah kunde utan problem hitta nätet redan i den fjärde minuten.

Ett enda poängtapp

Med knappt en halvtimme kvar väggspelade Sadio Mané med Salah och förvaltade sedan returen på sitt eget avslut till 2–0.

– Vi tar bara en match i taget. Sheffield United är ett bra lag. Men vi var väl förberedda. Det syntes på planen, säger van Dijk till BT Sport.

– Stundtals spelade vi bra fotboll. Det var en skön seger.

Succénykomlingen Sheffield United föll med 0–2 borta mot Manchester City i söndags. "Blades" hade dock inte förlorat två raka ligamatcher under säsongen. Men laget tvingades lämna Anfield poänglöst – precis som alla andra lag hittills gjort under säsongen. Ja, Liverpool har vunnit samtliga tio hemmamatcher så här långt. Och totalt är 1–1 borta mot Manchester United i oktober lagets hittills enda poängtapp.

Men enligt lagkaptenen Jordan Henderson är inte Liverpool på någon maxnivå.

– Jag tror att vi fortfarande kan bli bättre, säger han till BT Sport.

Liverpool är nu obesegrat i 37 raka ligamatcher. Men Henderson funderar inte på om hans lag kan slå Arsenals svit på 49 raka 2003–2004.

– Det jag fokuserar på är nästa match och så får vi se hur långt det räcker när vi kommer in i maj månad.

Rättad: I en tidigare version av den här texten förekom ett felaktigt smeknamn för Liverpool.