Efter premiärfiaskot: Finland vann enkelt

TT

Publicerad 2022-12-27

Slovakiens målvakt Patrik Andrisik ser Finlands 4–1-puck gå i mål.

Finland revanscherade sig efter premiärförlusten i junior-VM i ishockey och besegrade Slovakien med 5–2. Då fanns båda storstjärnorna Joakim Kemell och Brad Lambert i målprotokollet.

Finland tillhör, som vanligt, guldkandidaterna i JVM i ishockey. Men premiären gick inte som planerat för fjolårets silvermedaljörer. Mot Schweiz blev det förlust, 2–3, efter förlängning. Till matchen mot Slovakien ersatte Jani Lampinen Aku Koskenvuo i målet – då tog Finland revansch.

Sami Päivärinta inledde det finländska målskyttet efter knappt nio minuters spel. Ledningen såg ut att stå sig första perioden ut, men med elva sekunder kvar att spela kvitterade Peter Repcik i numerärt överläge.

I mellanakten satte Finland i en högre växel. Joakim Kemell, Oliver Kapanen och Jani Nyman utnyttjade det genom att sätta varsin puck i mål och Finland gick således till periodvila i 4–1-ledning.

I inledningen av tredje perioden gjorde Repcik sitt andra mål för dagen, 2–4. Det slovakiska hoppet levde dock inte länge – mindre än två minuter senare kom nämligen repliken. Finlands stjärnanfallare Brad Lambert fastställde slutresultatet 5–2.

I grupp B spelar – utöver Slovakien och Finland – Schweiz, Lettland och USA.