Damallsvenskan hoppas starta i slutet av maj

TT

Publicerad 2020-03-18

Regerande svenska mästaren Rosengård kan förhoppningsvis starta årets damallsvenska säsong sista helgen i maj. Arkivbild.

Damallsvenskan i fotboll kan förhoppningsvis starta sista helgen i maj, skriver Elitfotboll Dam i ett pressmeddelande.

– Vi kan inte veta vad coronasmittan tar för väg, men vår ambition är att vi ska försöka komma igång då, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek till DN.

EFD, intresseorganisationen för klubbarna i damallsvenskan och elitettan, tog beslutet under ett möte på onsdagskvällen. Där lades förslaget, ett så kallat inriktningsbeslut, fram att flytta den uppskjutna seriestarten från den 3 april till månadsskiftet maj/juni.

Förslaget presenteras härnäst för Svenska fotbollförbundet som i sin tur tar det slutgiltiga beslutet om serieordningen för damallsvenskan och elitettan.

Före herrarna

EFD vill därmed starta sina serier någon vecka tidigare än herrarna. Tidigare under onsdagen föreslog herrklubbarnas intresseorganisation Svensk Elitfotboll, efter ett motsvarande möte, att allsvenskan och superettan ska dra igång i början av juni.

Precis som herrarna hoppas EFD att man ska kunna ha publik på läktarna – just nu gäller förbud mot allmänna sammankomster för fler än 500 personer i Sverige – när damserierna startar.

– I det här läget har vi inte pratat om det, men det är så klart vad vi hoppas, även om vi inte kan veta. Om man inte har några betalande åskådare slår det så klart hårt mot alla föreningar, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek till Dagens Nyheter.

"Hänger på utvecklingen"

Samtidigt är ingenting skrivet i sten sett till den senaste tidens utveckling med coronaviruset. Det gäller naturligtvis också damallsvenskan och elitettan.

– Vi kan inte veta vad smittan tar för väg, men vår ambition är att vi ska försöka komma igång i månadsskiftet maj–juni, om möjligt. Men det hänger helt och hållet på utvecklingen, säger Hoszek.