Infantino om krisen: Kanske ta steg tillbaka

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-03-23

Gianni Infantino, ordförande i det Internationella fotbollsförbundet. Arkivbild.

Dramatiskt fallande intäkter men fortsatt skyhöga utgifter.

Hur länge varar tillståndet? Och vilka konsekvenser får det för den internationella elitfotbollen?

Fifabasen Gianni Infantino är orolig för att pandemin kan orsaka skador som inte går att reparera.

I en intervju med den italienska sporttidningen Gazzetta dello Sport säger den nyblivne 50-åringen att elitfotbollen riskerar att gå in i en djup lågkonjunktur.

Alla de stora proffsligorna står stilla sedan en tid tillbaka och ingen kan med säkerhet säga när de kan återupptas. Samtidigt skjuts Champions League och Europa League på framtiden och sommarens EM-slutspel flyttas till nästa år. Tidigast i juni är det aktuellt med landskamper, men många av dessa lär ställas in för att ge klubblagsfotbollen företräde och möjlighet att spela färdigt säsongen.

Från den ena dagen till den andra kommer larmrapporter om klubbar som blöder ymnigt ekonomiskt och flera konkurser är att vänta.

Aldrig som förr?

Den internationella elitfotbollen som vi känner den kan vara ett avslutat kapitel om den världsomfattande viruskrisen blir långvarig, menar Infantino. Och vad kan en göra? Infantino ser framåt med blicken riktad mot hur det en gång såg ut.

Till Gazzetta dello Sport säger Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande:

– Kanske kan vi reformera världsfotbollen med att ta ett steg tillbaka. Vi måste utvärdera den globala påverkan krisen har. Låt oss alla gå samman för att rädda fotbollen från en kris som riskerar att bli irreparabel.

En av vägarna att gå kan vara färre lag i ligorna med färre matcher, färre turneringar, färre spelare i trupperna.

– Vi kanske ska ha färre, men mer intressanta turneringar med matcher som betyder mer. Ha andra format. Vi måste också tänka på spelarnas hälsa, säger Infantino.

Det är åsikter som går stick i stäv med vad han genomdrivit som fotbollens mest inflytelserika makthavare. Under Infantino har VM-slutspelet från och med 2026 växt från 32 till 48 lag och klubblags-VM har expanderat till 24 lag.

Det senare har dock flyttats fram på grund av att EM-slutspelet och Copa América (det sydamerikanska mästerskapet) senarelagts ett år, från i år till 2021.

Sårbar matchkalender

Dominoeffekten innebär också att det redan är för få matchdagar i den internationella fotbollskalendern för att klara av VM-kvalet till slutspelet i Qatar som avgörs ett år senare. Virusspridningen har avslöjat hur sårbar den internationella kalendern är vid en global kris. Om möjligheten att ändra den säger Gianni Infantino:

– Det är inte science fiction. Låt oss diskutera det.

Redan i februari tillsatte Fifa en arbetsgrupp som tillsammans med förbund, klubbar, ligor och spelarorganisationer ska försöka forma ett förslag för en internationell kalender från och med 2024. Den arbetsgruppen har nu att ta hänsyn till att fotbollen tvärnitat och att ingen vet när den börjar rulla igen.