Tvingas bo i grannlandet: "Är en utmaning"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 2019-12-29

Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén är missnöjd med det långa pendelavståndet laget har till matcherna.

Junior-VM avgörs i Tjeckien – men Juniorkronorna tvingas bo i grannlandet Polen.

Det innebär en hel del bussåkande.

– Vi har påtalat att vi tycker det är en lång resväg, men enligt arrangören fanns inget alternativ, säger Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén.

Sveriges grupp i JVM-ishockeyn spelas i lilla Trinec, nära den polska gränsen. En liten stad med 35 000 invånare och utan kapacitet att inhysa fem hockeylag. De fem lagen i den andra gruppen bor och spelar i huvudorten Ostrava, Tjeckiens tredje största stad.

– Organisationen, det tjeckiska ishockeyförbundet, bedömde att det bara fanns ett hotell i Trinec som de kunde använda. Där bor Finland och IIHF (Internationella ishockeyförbundet). Vårt hotell var det näst bästa alternativet och det fick vi ta eftersom vi är rankade trea, berättar Montén.

"Stor skillnad"

Svenskarna bor i den lilla polska kurorten Ustron, 16 kilometer från Trinec. Med buss tar det 30-35 minuter till arenan. Även Schweiz bor på samma hotell.

– Det är ganska dåliga vägar och väglaget är så där. Det är klart att det är en stor skillnad jämfört med tidigare turneringar, säger Montén.

Matchdagar har svenskarna passerat gränsen fyra gånger för matchvärmning på morgonen och match på kvällen. Men när Sverige nu spelar sina två kommande matcher redan klockan 15.00 ställer man in matchvärmningarna.

– Det är en utmaning hur mycket man ska åka. I morgon kör vi ett fyspass på hotellet på morgonen eftersom vi varit hellediga i dag. På nyårsafton blir det nog bara en promenad vid hotellet, då har vi spelat match dagen före.

Långt till Ostrava

När Sverige till slutspelet (kvartsfinalen kan, beroende på motstånd, spelas i Trinec) ska spela i Ostrava blir resvägen dit en timme, enkel väg.

Boendet gör också att JVM-stämningen går förlorad.

– Det är lite synd att man inte får den här atmosfären, men jag vet inte hur mycket JVM-känsla det är i Trinec. Vi har känt till det här sedan i november och försökt vända det till att vi får vara i fred och är samlade ihop, säger han.