Svensson hittade snabbt sitt fokus igen

Publicerad 2017-02-08

Boxning. Första känslan var panik - sedan kom lugnet.

Att titelmatchen mot världsmästaren Cecilia Brækhus blev uppskjuten i fyra veckor stör inte Klara Svensson.

– Jag bryr mig bara om att göra den bästa matchen någonsin och vara den första som slår henne, säger boxaren.

Inte ens en vecka innan den största matchen i hennes liv fick boxaren Klara Svensson samtalet som gjorde henne panikslagen. Beskedet hon fick i luren var att världsmästaren Cecilia Brækhus däckats av influensa och att norskan skjuter upp det nordiska mästarmötet i Oslo.

– När jag fick samtalet blev jag väldigt stressad och orolig att den skulle bli uppskjuten väldigt mycket längre. Det var den paniken jag fick, säger Klara Svensson till TT.

"Mentalt jobbigt"

I princip omgående kom dock beskedet att matchen endast skjuts upp med knappt fyra veckor - fredagen den 24 februari kan Klara Svensson boxa hem fem världsmästartitlar i Spektrum i Oslo.

– Det hade varit väldigt mentalt jobbigt att ha tränat i flera månader och sedan kanske ha fått vänta till sommaren, säger Svensson.

När nyheten kom valde Svensson att endast göra ett kort uttalande.

– Det fanns egentligen inte så mycket att säga. Är hon sjuk så är hon det och då får vi utgå från det. Sedan kommer hon inte att komma undan att möta mig, säger 29-åringen och fortsätter:

– Sedan var det en del med paragrafer och kontrakt, om vissa saker skulle förändras eller inte förändras. Det var därför jag inte ville uttala mig om vissa saker.

Den första veckan efter beskedet valde hon att ta en lugnare vecka med lättare pass. Sedan dess har hon gått på sitt vanliga schema inför match. Just nu är hon inne i den näst sista veckan med hårdträning. I boxningsringen på ett gym i Köpenhamnsstadsdelen Valby möter hon både män och kvinnor som sparringspartners.

– Efter det är jag färdigtränad - för andra gången, säger Svensson och skrattar.

Bälten på köpet

Hon skrattar ofta. För fortfarande har Klara Svensson från skånska Höllviken inställningen att de fem världsmästartitlarna hon kan erövra om knappt två veckor är något hon får på köpet vid seger mot Cecilia Brækhus.

– På något vis är det som att jag är den enda som inte riktigt tar det på allvar, säger hon och skrattar.

– Att jag inte riktigt bryr mig om de här bältena. Men det jag bryr mig mest om är att göra den bästa matchen någonsin och vara den första som slår henne.

Möjligen handlar det om ren självbevarelsedrift för att kunna prestera, menar hon.

– Matchen är ju stor så klart, men på grund av det måste man kunna distansera sig från det. Skulle folk gå in på VM och OS och tänka på hur stort det är, tror jag att det är väldigt svårt att göra jobbet, säger Klara Svensson.

TT

Följ ämnen i artikeln