De har störst chans att ta en EM-plats

Pelle Strandman/TT

Publicerad 2020-01-02

På fredag inleds Sveriges januariturné i Qatar.

En chans att imponera på förbundskapten Janne Andersson och närma sig en plats i EM-truppen i sommar – men vilka har egentligen störst chans?

Här är fem spelare som ligger bra till.

1. Marcus Danielson

Ålder: 30.

Position: Mittback.

Klubb: Djurgården.

Kommentar: Danielson hade i fjol en formidabel säsong i Djurgården där han inte bara vann SM-guld utan även utsågs till mest värdefulle spelare. Den 30-årige mittbacken togs ut till de två avslutande EM-kvalsamlingarna. Borta mot Malta blev det mål direkt i landslagsdebuten och han fick även starta i avslutande matchen hemma mot Färöarna när avancemanget till EM redan var säkrat. Det som talar emot att Danielson till sommaren även får mästerskapsdebutera? Att hans konkurrenter sitter på betydligt mer erfarenhet. Den förväntade startduon med Andreas Granqvist och Victor Nilsson Lindelöf känns given i mittlåset och i dagsläget lär Danielson knappast stå före ersättare som Pontus Jansson och Filip Helander i kön.

Konkurrerar med: Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Andreas Granqvist, Helsingborg, Pontus Jansson, Brentford, Filip Helander, Rangers, Sotirios Papagiannopoulos, FC Köpenhamn.

2. Muamer Tankovic

Ålder: 24.

Position: Vänstermittfältare.

Klubb: Hammarby.

Kommentar: Bäst i ett Hammarby vars offensiv sprudlade mest av samtliga lag i allsvenskan 2019. 14 mål och sju assist blev slutfacit för "Mujo" som under säsongen nådde höjder som tog honom ända tillbaka till "det riktiga" landslaget efter fem års frånvaro. Tankovic var visserligen med även i förra årets januariturné – men då mer som en spelare i mängden än den som i år ansluter med nyvunnen erfarenhet från EM-kvalet. Eftersom flytten till Genoa sprack tyder mycket på att det blir allsvenskan även i vår för Tankovic, något som kan gynna vänstermittfältaren om han fortsätter att leverera på samma nivå som 2019. Men konkurrensen är tuff. Bundesligastjärnan Emil Forsberg har länge varit förstaval på positionen där även Jimmy Durmaz aspirerar på speltid. Som om inte det vore nog så kan även Viktor Claesson spela på vänsterkanten, liksom Robin Quaison, om Janne Andersson föredrar Marcus Berg och Alexander Isak på topp.

Konkurrerar med: Jimmy Durmaz, Galatasaray, Emil Forsberg, RB Leipzig, Viktor Claesson, Krasnodar, Robin Quaison, Mainz.

3. Alexander Fransson

Ålder: 25.

Position: Central mittfältare.

Klubb: IFK Norrköping

Kommentar: En Janne Andersson-favorit sedan tiden i Norrköping och som redan tagit plats i Sverige under EM-kvalet, dock utan att få någon speltid. Återkomsten till "Peking" 2018 blev en positiv injektion för Fransson efter åren i den schweiziska ligan. 25-åringen är en av de absolut främsta i allsvenskan på det centrala mittfältet – men är det tillräckligt för att bli uttagen till EM i sommar? Tveksamt. I konkurrens med framför allt Kristoffer Olsson och Albin Ekdal slåss Fransson med ett framtidsnamn som Mattias Svanberg och mer rutinerade herrar som Sebastian Larsson och Gustav Svensson.

Konkurrerar med: Mattias Svanberg, Bologna, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Albin Ekdal, Sampdoria, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle.

4. Jordan Larsson

Ålder: 22.

Position: Anfallare.

Klubb: Spartak Moskva.

Kommentar: En outsider i en blivande EM-trupp? Efter en mindre lyckad sejour i Nederländerna återvände Jordan Larsson till svensk fotboll och återfann självförtroendet i IFK Norrköping. Elva mål på 16 matcher tog honom ut på nya utlandsäventyr till Ryssland och Spartak Moskva där det har gått... helt okej. Trots en stormig period i klubben, som underpresterat i ligaspelet, har Larsson levererat fyra mål och startat elva av 15 matcher. Höstens insatser har visserligen inte lett till något landslagsspel men väl en plats i Janne Anderssons bruttolista vid EM-kvalets trupputtagningar. Att Larsson är angelägen om att slå sig in i Blågult visar sig inte minst då han, trots pågående säsong i Ryssland, nu lämnar Spartak Moskva för att vara med när Sverige möter Moldavien och Kosovo i Qatar.

Konkurrenter: Marcus Berg, Krasnodar, Alexander Isak, Real Sociedad, Robin Quaison, Mainz, Sebastian Andersson, Union Berlin, John Guidetti, Alaves.

5. Martin Olsson

Ålder: 31.

Position: Vänsterback.

Klubb: Ingen.

Kommentar: När Janne Andersson presenterade truppen till Qatar var det långt ifrån givet att den skulle innehålla Martin Olsson. Vänsterbacken har visserligen erfarenhet från landslaget som få kan matcha (debut 2010 och med i EM 2012, EM 2016 och VM 2018) – men faktum är att 31-åringen har varit skadad (hälsena) mer eller mindre hela 2019 och alltjämt är klubblös sedan han lämnade Swansea efter förra säsongen. Olssons match- och träningsovana lär innebära att genomkörarna mot Moldavien och Kosovo blir mer betydelsefulla för honom än någon av de andra svenska spelarna i Qatar. Olsson har nyligen sagt att målet givetvis är att ta en EM-plats – och kommer han upp i tidigare nivå lär han ha alla möjligheter.

Konkurrenter: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn, Riccardo Gagliolo, Parma, Niklas Hult, AEK Aten.