Ekdal kan missa landskamper – oro kring EM

TT

Publicerad 2020-03-10

Albin Ekdal. Arkivbild.

Albin Ekdal är satt i karantän i Italien på grund av spridningen av coronavirus.

Landslagsmittfältaren, som inte har några sjukdomssymptom, riskerar ändå att missa Sveriges stundande landskamper i mars och är tveksam till om sommarens fotbolls-EM blir av, enligt en intervju i Aftonbladet.

På måndagskvällen meddelade Italiens premiärminister Giuseppe Conte att landet, med omkring 60 miljoner invånare, satts i karantän och all inhemsk idrott stoppas fram till den 3 april på grund av spridningen av coronavirus.

Albin Ekdal, Sampdorias svenske landslagsmittfältare, är en av alla människor som beordrats till kraftiga restriktioner. 30-åringen har själv inga sjukdomssymptom.

Tränar och handlar

– Vi tränar på men nu tar klubben det lite dag för dag eftersom det kommer nya besked hela tiden. Vi har fått order om att vi ska ta vårt medborgerliga ansvar att vara hemma mycket, inte göra onödiga resor, att inte gå ut och äta i onödan, vara noggranna med hygienen, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag var och handlade i morse (tisdag) och köpte på mig lite extra med vatten och pasta så att jag klarar mig ett tag på egen hand.

Om knappt tre veckor, den 28 och 31 mars, möter Sverige Ryssland på hemmaplan och Cypern på bortaplan i två träningslandskamper. Det är stor risk att Ekdal missar matcher, på grund av karantänen.

– Jag är i grunden en positiv människa, men det är nog femtio-femtio just nu. Jag förstår om varken SvFF (Svenska fotbollförbundet) eller Sampdoria vill att jag reser runt så mycket.

Följer EM-utvecklingen

Om tre månader, den 12 juni, är det tänkt att premiären av fotbolls-EM, mellan Turkiet och Italien, ska spelas på Olympiastadion i Rom. Men Ekdal, som inte får spela Serie A-fotboll i åtminstone en knapp månad, är resonabelt pessimistisk kring om mästerskapet borde spelas eller inte.

– Det får experterna svara på, men som det ser ut i vår omvärld så är det nog riskabelt. Hela Italien är i karantän och det ökar lavinartat i andra länder. Får man inte ordning på läget så ser det mörkt ut för EM. Jag hoppas att det vänder.

TV4:s Fotbollskanalen har varit i kontakt med SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson sedan italienska Tuttosport uppgett att flera nationsförbund vill skjuta på EM till nästa år.

"Jag har inte hört detta från någon kollega i Europa varken under förra veckans kongress eller senare", skriver Nilsson i ett sms till Fotbollskanalen och fortsätter:

"Vi följer de råd vi får från myndigheterna och de beslut Uefa tar i dessa frågor."