Ahnelöv hjälte när Leksand vann på straffar

Hilda Djupenström/TT

Publicerad 2020-01-11

HV71:S målvakt Hugo Alnefelt under lördagens ishockeymatch i SHL mellan HV71 och Skellefteå AIK i Kinnarps Arena.

Jonas Ahnelöv levererade dubbelt upp och tog tabelljumbon Leksand in i förlängning mot ett skakat Rögle – där Leksand sedan segrade med 3–2 efter straffar.

Och Brynäs vände ett tvåmålsunderläge mot Linköping till en 3–2-seger i förlängningen.

SHL-hockeyn bjöd på en trippel i 3–2-resultat under lördagseftermiddagen.

Tabellfemman och hemmalaget Rögle dominerade den första perioden mot Leksand, men utan att noteras för mer än ett mål i protokollet – vilket Leksand, som i den andra perioden höjde sig flera nivåer, tog vara på.

Jonas Ahnelöv kvitterade för herrarna från Dalarna, som förlorat sju bortamatcher i rad inför den här matchen, några minuter efter matchens första paus. Sedan var tabelljumbon nära att skrälla rejält och ta ledningen i början av den sista perioden.

Men det satte Röglemålvakten Christoffer Rifalk stopp för.

Han kastade sig som en fotbollsmålvakt och stod för en makalös räddning i tredje perioden – kort därpå utökade Rögle ledningen till 2–1. Men Ahnelöv var framme igen och kvitterade med knappa 15 sekunder kvar och efter en resultatlös förlängning blev det till sist Leksand som stod som segrare med 3–2 efter straffläggning.

"Krig där ute"

– Det känns väldigt bra, det är kul att spela. Det är ett riktigt krig där ute, men hela laget jobbar på bra. Det har varit fram och tillbaka i hela serien, så det är kul att vi kan få med oss lite nu, säger Jonas Ahnelöv till CMore.

Ahnelöv kvitterade även mot Linköping i torsdags med tre minuter kvar och tog därmed den matchen till förlängning.

I Kinnarps Arena i Jönköping dröjde det till den tredje perioden innan det riktigt brände till. Innan dess hade gästande Skellefteå skapat en ledning med 2–1 mot HV71 efter att ha utmanat den storspelande JVM-hjälten, målvakten Hugo Alnefelt, rejält. Men HV71:s Eric Martinsson såg till att 2–2 blev ett faktum – och matchen gick till förlängning och sedan till straffar. Där var dock Linköping åter starkast och de segrade med 3–2.

Brynäs vände underläget

Patrik Lundh och Broc Little hade gett Linköping en bekväm tvåmålsledning mot Brynäs, men i sista perioden skakade Nicklas Danielsson om hemmalaget med en reducering – och tid fanns kvar för Brynäs att kvittera.

Anton Rödin tog de kvarvarande spelminuterna på allvar och styrde in pucken till vad som blev en snygg 2–2-kvittering för Brynäs. Kvittot? Förlängning, där Tomi Sallinen avgjorde för Brynäs som segrade med 3–2.

Färjestad besegrade också Oskarshamn på hemmaplan i Karlstad med övertygande 5–1. Detta innebär att Färjestad jagar Luleå i toppen på samma poäng (62) i en haltande tabell (där Luleå möter Djurgården under lördagskvällen), och att Oskarshamn blir tabelljumbo sedan Leksand tagit poäng mot Rögle.

Rättad: I en tidigare version fick Leksands målskytt fel efternamn. Rätt är Ahnelöv.