Här är männen som tog hipstern till Irak

Publicerad 2017-02-25

Irak. Irak har kommit att förknippas med krig och konflikt. Men med noggrant vaxade mustascher och oklanderliga kostymer hoppas medlemmarna i den kurdiska herrklubben "Mr Erbil" ge en mer positiv bild av regionen.

Klädkoden känns igen från hipstertäta kvarter i Brooklyn i New York, Shoreditch i London eller Södermalm i Stockholm. Men den här klubbens medlemmar bor i Erbil, huvudort i Iraks autonoma kurdiska region och bara omkring tio mil från de blodiga striderna mot extremistgruppen Islamiska staten (IS).

De unga männen som för omkring ett år sedan startade det som de själva kallar för Iraks första gentlemannaklubb fördes samman av en gemensam kärlek till mode. I ett område där många klär sig i importerade kläder av billigt snitt eller traditionella kurdiska kläder väcker medlemmarnas bakåtslickade frisyrer, ståtliga helskägg, kedjeförsedda fickur och strumplösa fötter i skräddarsydda mockasiner stor uppmärksamhet.

Svår situation

– När vi började befann vi oss i en dålig situation, ekonomisk kris och det väntande kriget mot IS. Det fanns inga affärsverksamheter att tala om så vi fick en idé om att samlas och göra något annorlunda och unikt, förändra människors utseenden och deras tankar, säger 26-åriga Goran Pshtiwan till nyhetsbyrån Reuters.

Trots Erbils många butiker och köpcentrum är utbudet för modemedvetna unga begränsat. Mr Erbils omkring 40 medlemmar har i stället vänt sig till lokala skräddare, som blandar västerländska influenser med kurdiska traditioner.

Klubben anordnar regelbundna möten där de klär sig i olika stilar för att sedan publicera bilderna på sitt Instagramkonto som har över 63 000 följare. Det finns också planer på att skapa ett eget klädmärke och öppna butik.

Vill förändra

Men allt handlar inte om det perfekta skägget. Mr Erbil hoppas kunna använda modets kraft och sin nyvunna uppmärksamhet som ett sätt att förändra uppfattningen om regionen. De jobbar också för att stärka kvinnors rättigheter.

– Vi lever i en tuff tid och vi vill övervinna det med positivt tänkande och sociala förändringar, säger Ahmed Nauzad till News.com.au.

TT