Studentförsvinnanden skakar Mexiko

Uppdaterad 2019-09-19 | Publicerad 2014-11-21

Stockholm. Tragedin med de 43 försvunna studenterna i Iguala har fått tiotusentals mexikaner att gå ut och protestera på gatorna.

"Alla stora förändringar i Mexikos historia kan kopplas till en stor kris", säger en Latinamerikaexpert.

Runt 30 000 svartklädda demonstranter strömmade ut på gatorna i Mexiko city i torsdags för att protestera mot regeringen oförmåga att hantera frågan. I täten gick föräldrarna till de 43 försvunna studenterna.

– Vi kommer inte att vila förrän vi hittar våra pojkar, lovade Felipe de la Cruz, far till en av de försvunna, i ett tal.

Mindre grupper drabbade också samman med polis som avfyrade tårgas och använde vattenkanoner.

Ovanligt tydligt

Studenternas försvinnande, som har blivit en symbol för våldet, korruptionen och rättsrötan i Mexiko, har utvecklats till en svår kris för president Enrique Peña Nieto. Luz-Paula Parra, forskare ansluten till Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet, konstaterar att Mexiko har haft över 26 000 registrerade försvinnanden de senaste sex åren, och att den verkliga siffran sannolikt är högre.

– Det som har gjort just detta fallet så explosivt är att det till och med finns foton som visar att det var polisen som tog dem, säger hon.

Lärarstudenterna fördes bort i slutet av september på order från Igualas borgmästare, för att hindra dem från att organisera en demonstration. Sex av dem dödades vid gripandet, 43 är fortfarande försvunna. Åklagarens utredning slog fast att studenterna hade lämnats över till en drogkartell som avrättat dem och eldat upp kropparna. Men de anhöriga misstror uppgifterna och Luz-Paula Parra säger att utredningen har enorma brister.

– Händelsen i sig är fruktansvärd och skrämmande, men sättet som den federala staten och lokalstyret har hanterat den på är en ren tortyr för familjerna, säger hon.

Krävs systemförändring

Luz-Paula Parra tycker sig se en ny rörelse formas, där grupper som inte tidigare protesterat deltar. Och även om demonstranterna kräver presidentens avgång, inser allt fler att landet måste förändras på djupet.

– Jag vill försöka vara optimistisk. I Mexikos historia har de stora omvälvningarna alltid tillkommit efter en stor kris, och med det inrikespolitiska och internationella trycket som nu sätts på regeringen tror jag att man kommer att tvingas till förändring.

TT

Följ ämnen i artikeln