5 saker som saudiska kvinnor inte får göra

Publicerad 2017-09-27

Saudiarabien. Saudiska kvinnor ska äntligen få köra bil. Men systemet med manligt förmyndarskap fortsätter att begränsa många delar av vardagslivet.

Här är fem saker som kvinnor inte får göra i Saudiarabien.

Gifta sig, skilja sig, öppna bankkonto, skaffa pass, släppas ur fängelse

Vuxna kvinnor står under manligt förmyndarskap och systemet reglerar nästan alla aspekter av vardagslivet. En far, make, bror eller son måste ge sitt tillstånd innan en saudisk kvinna kan erhålla också grundläggande rättigheter.

Det är oklart vad som händer kvinnor som bryter mot reglerna kring förmyndarskapet, men det har rapporterats om konsekvenser som frihetsberövanden, fängslanden, trakasserier och attacker. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har beskrivit systemet som det största hindret för att förverkliga kvinnors rättigheter i Saudiarabien.

Umgås fritt med okända män

En saudisk kvinna som umgås offentligt med en person av motsatt kön som inte är en make eller släkting riskerar att straffas. Undantag har gjorts på platser som sjukhus, banker och vårdsskolor men oftast finns separata avdelningar och ingångar så att män och kvinnor inte ska beblandas med varandra.

Klä sig som de vill

En kvinna som rör sig i den saudiska offentligheten ska enligt lagen iklä sig i en kaftanliknande, fotsid abaya och täcka sitt hår, det gäller även utlänningar. Efterlevnaden av dessa regler bevakas av sedlighetspolisen.

I somras greps en kvinna som trotsade den strikta klädkoden genom att gå omkring i kort kjol och synligt hår i ett historiskt fort utanför huvudstaden Riyad.

Få en rättvis rättegång

I saudiska domstolar väger en kvinnas vittnesmål hälften så tungt som en mans. En kvinnas rättsliga situation kan liknas vid en minderårigs och därför har hon endast begränsad makt över sitt eget liv.

Behålla vårdnaden om sina barn

Om ett äktenskap slutar i skilsmässa får kvinnan vårdnaden om sina söner endast fram tills det att de har uppnått sju års ålder och tills det att döttrarna fyller nio. Därefter får den tidigare maken, eller hans släktingar, omvårdnaden.

TT