Svikande efterfrågan på hundkött i Sydkorea

Sydkorea. Färre sydkoreaner äter hundkött och många hunduppfödare stänger sina verksamheter.

Men trots svikande efterfrågan anklagas djurrättsaktivister som vill förbjuda hundköttskonsumtion för västerländskt hyckleri.

Sydkoreaner tros konsumera omkring en miljon hundar om året. Men traditionen har minskat eftersom allt fler ser hundar som husdjur i stället för som boskap.

– Den här verksamheten är dömd. Jag ville sluta innan det är för sent, säger hundköttbonden Kim Young-Hwan som nyligen sålde sina 170 djur till en amerikansk välgörenhetsorganisation som ger hundarna adoptivhem i väst.

Enligt en undersökning i år så äter 70 procent av sydkoreanerna inte hundkött, men mycket färre - cirka 40 procent - tycker att det ska förbjudas.

Djurrättsaktivister uppmanar bland annat till bojkott av OS i Pyeongchang om inte hundköttshandeln förbjuds. Men den här sortens kampanjer provocerar och många beskriver det som dubbelmoral.

"Jag äter inte hundar, men jag äcklas av dem som predikar att endast djur som västerlänningar anses vara gulliga nog eller vänliga nog förtjänar att leva", säger en kommentar på ett nätforum.

Liknande debatter har uppstått i andra asiatiska länder där man brukar äta hund.

Kinas mest anmärkningsvärda hundköttfestival i staden Yulin har lockat stora folkmassor trots internationell upprördhet, och hundköttssäljare påstår att kritiken faktiskt har uppmuntrat fler till att äta hund.

Taiwan förbjöd hundköttskonsumtion i april till blandade reaktioner. En del ansåg det orättvist att utesluta vissa arter under det som hånfullt kallats för en "skyddslag för söta djur".

TT-AFP