Tät förkamp i franska högern

Publicerad 2016-11-17

Frankrike. Tre ex-ledare ur etablissemanget kämpar internt om att få utmana Nationella frontens Marine Le Pen om presidentposten i Frankrike.

Det kan väl aldrig lyckas, i tider när populismen tycks vinna överallt?

Jo, kanske - tror i alla fall svenske högerveteranen Gunnar Hökmark (M).

En tättrio har ryckt loss inför primärvalet hos Republikanerna i Frankrike på söndag. Alain Juppé (premiärminister 1995-97) kämpar främst med Nicolas Sarkozy (president 2007-12) och François Fillon (premiärminister (2007-12) om äran att få bli den franska högerns presidentkandidat i valet i vår.

Sannolikt väntar en avgörande andra valomgång mellan de två toppnamnen redan om en vecka.

Kan slå Le Pen?

Sarkozy har länge varit mest uppmärksammad. Den nu 61-årige expresidenten rör fortfarande upp starka känslor efter sin tid i Elyséepalatset för några år sedan. I kampanjen har dessutom Sarkozy skapat debatt genom ett hårdare tonfall mot invandrare och islamister, i stil med det som länge hörts från Nationella fronten.

I opinionsmätningarna är det ändå Juppé, 71-årig borgmästare i Bordeaux, som får starkast stöd, både inför det interna primärvalet på söndag och i mätningar av hur fransmännen tänker rösta om han hamnar i en avgörande presidentvalsomgång mot frontledaren Marine Le Pen.

– Jag hoppas bestämt på Juppé. Jag är rätt övertygad om att om han vinner så minskar Le Pens chanser väldigt, säger svenske EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) och beskriver Juppé som "en förnuftig och resonabel ledare som kan och vågar ta beslut".

Ett par nya opinionsmätningar visar att Juppé och Sarkozy ser ut att gå vidare till en andra omgång i primärvalet, men också att Juppé kommer att vinna i andra ronden.

En fransk Merkel?

Efter brexit och valet av Donald Trump i USA har annars Marine Le Pen blivit ännu mer segerviss inför nästa års val. 48-åringen räknar med att rida vidare på vågen av ökad nationalism och fientlighet mot EU och "etablissemanget".

Mot den strömmen går dock det starka stödet för Juppé. Om det verkligen håller i sig är en annan sak - men åtminstone i nuläget väcker valet i Frankrike snarare hopp än förtvivlan hos högerpolitiker i Europa, som hoppas på en fransk motsvarighet till Tysklands Angela Merkel.

– Det franska valet innehåller möjligheten till en av de få ljuspunkterna på kartan. Det skulle kanske kunna vara lite av en vändpunkt. Nu hänger alla med huvudet och säger att det blir populister överallt. Så tror inte jag att det är - men någonstans måste politiska ledare ställa sig upp, sätta ner foten och våga vara någonting. Det gör Merkel, säger Gunnar Hökmark.

Bryssel, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln