Tufft sommarläge på sjukhus

Publicerad 2017-07-16

Inrikes. Sjukhuspersonal går på knäna för att inte patientsäkerheten ska brista i sommar, enligt sjukhus TT varit i kontakt med.

– Man mår inte bra själv och patienter kan få vänta i timmar, säger undersköterskan Tina Gabric Navratil.

Halva sommaren har gått och på många av landets sjukhus är läget rejält ansträngt. Det handlar om längre väntetider, överbeläggningar, brist på personal och minskat antal vårdplatser. I vissa fall tvingas också patienter att få sova i korridorerna.

Samtidigt går sjukvårdspersonalen på knäna för att patienterna ska få det så bra som möjligt.

– Det har varit mycket att göra och patienter har legat överallt. Det har inte varit roligt, säger Tina Gabric Navratil vid Helsingborgs Lasarett.

Hon berättar att som värst tvingades 35 patienter sova över på akuten en natt i sommar, där de egentligen inte ska övernatta, för att det inte fanns plats på avdelningarna.

Speciella åtgärder

– Det har varit en jättesvår situation som inte varit optimal för någon. Det är så klart inte bra, men vi har agerat, säger Harald Roos som är divisionschef på Skånevård Sund.

Som en åtgärd har en ny avdelning med 16 nya vårdplatser öppnat på lasarettet. Där arbetar främst undersköterskor med att hjälpa patienter som inom kort ska skrivas ut, eller patienter som inte mår bra att visats på akuten i väntan på vård. Avdelningen avlastar akuten från söndag till onsdag varje vecka.

– Vi har definitivt jämnat ut trycket och har inte lika många patienter som behöver övernatta på akuten, säger Katarina Lockman Frostred som är ansvarig läkare på avdelningen.

– Patienterna är nöjda och glada, även deras anhöriga. Det är mycket roligare att jobba nu, säger Gabric Navratil.

Tuff för personalen

Helsingborgs lasarett är inte ensamt om att ha ett ansträngt läge. Även andra sjukhus som TT varit i kontakt med säger precis samma sak.

– Det är tufft, men vården fungerar och personalen jobbar hårt för att lösa situationen. Det är alltid svårare på sommaren och vi anpassar verksamheten efter det, säger Annika Nordin Johansson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på Norrlands universitetssjukhus.

Trots förberedelser och återkommande problematik är jakten på vårdpersonal fortfarande ett stort problem för många sjukhus. I stället tar man in pensionärer, föräldralediga, hyrpersonal och sjuksköterske- och läkarstudenter.

På vissa håll kliver också andra yrkesgrupper in där det saknas vårdpersonal för att stötta verksamheten.

– Det är ett utmanade arbete att få sommaren att gå ihop, ett nationellt problem. Min bedömning är att vi kommer hantera situationen med nuvarande arbetssätt och att vi har beredskap för ytterligare belastning, säger Anders Ahlsson chef för tema hjärta-kärl på Nya Karolinska.

"Inte hållbar situation"

Enligt Vårdförbundet är inte situationen hållbar i längden. Villkoren måste förbättras, annars kommer vården inte att kunna locka och behålla sin personal.

– Man tar förgivet att personalen alltid ställer upp, för att så har de alltid gjort. Det blir värre för varje år och så ska det inte behöva vara, säger Sineva Ribeiro förbundets ordförande.

TT