Åtal för krogmord en viktig signal

Uppdaterad 2016-04-29 | Publicerad 2016-04-28

Brott. Nu väcks åtal för skottlossningen på en restaurang i Biskopsgården i Göteborg, då två personer dog och åtta skadades.

– En viktig signal från rättssamhället, säger Camila Salazar Atías, gängexpert på Fryshuset.

Åtta män sitter häktade för inblandning i mord och mordförsök vid skjutningen en kväll i mars förra året. Fem är misstänkta för mord. Gärningsmännen slog till med automatvapen medan restaurangens gäster såg Champions League-fotboll på tv.

En av de fem, en 20-årig man, är även misstänkt för att ha skjutit ihjäl en man i 55-årsåldern en månad efter krogskotten. 20-åringens advokat Thomas Larsson vill, före åtalet, inte berätta hur hans klient ser på anklagelserna.

Kan ha varit hämnd

Flera av de häktade misstänks också för grova vapenbrott och narkotikabrott. Enligt polisen kan alla åtta knytas till ett kriminellt nätverk i ett område i stadsdelen Biskopsgården.

Restaurangen ligger vid Vårväderstorget, i en annan del av Biskopsgården. En teori som ligger nära till hands är att skjutningen var tänkt som en hämnd för andra grova våldsdåd i stadsdelen, men även kroggäster och personal utan koppling till konflikten drabbades.

– Orsaken till konflikten kan man spekulera i. Det kan vara hämnd, ekonomiska eller narkotikaaffärer eller något annat. Det går väl aldrig att vara riktigt säker, säger kammaråklagare Johan Udén.

Det är han som på fredagen lämnar in åtalet för våldsdåden. Rättegången inleds i mitten av maj.

Otrygg känsla

Att polisens arbete gett resultat är viktigt för tilliten till rättssamhället bland människor i utsatta stadsdelar, anser Camila Salazar Atías, områdeschef på Fryshuset som studerat kriminella gäng.

– I marginaliserade områden finns ofta en känsla av att man inte har samma trygghet och skydd som det övriga samhället, säger hon.

– Många skjutningar av den här typen har också varit svåra att lösa, på grund av att det finns en rädsla för att själv bli ett offer om man går till polisen och berättar.

Hon tror dock inte att rättsprocessen i sig själv minskar rekryteringen av unga till gäng.

TT