Mjölkbönder: Respektlöst av Arla

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2016-02-03

Ekonomi. Mjölkkrisen pågick för fullt när Arla slösade pengar på flott representation och privata inköp, visar Uppdrag granskning.

Avslöjandet kan förvärra mjölkböndernas kris, befarar LRF. Men mejerijättens vd säger att den "osunda kostnadskulturen" har åtgärdats.

Tajmingen kunde inte ha varit sämre, anser Helena Jonsson, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

– Det här är väldigt olyckligt. Mjölkbönder i hela Europa och inte minst i Sverige har det jättetufft ekonomiskt, säger hon till TT.

SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av interna Arla-dokument från 2014 som syftade till att utreda kostnader i det bondeägda företaget. Bland posterna har chefer och tjänstemän haft representation på dyra innekrogar och åkt taxi trots att leasingbilar finns.

Inköp på företagskort

Dessutom uppmärksammas flera inköp på företagskorten som, enligt Uppdrag granskning, inte verkar ha någon koppling till verksamheten. Som exempel nämns en anställd som ser ut att ha gjort flera privata inköp på sitt företagskort - bland annat i mataffärer, i en klädbutik och på Systembolaget.

I tio år har Malin Östlingsson varit mjölkbonde och gården i Tyresta utanför Stockholm har drabbats hårt av de senaste årens mjölkkris. Som Arlabonde oroar hon sig nu över hur konsumenterna kommer att reagera på hur mejeriföretaget slösat med pengar.

– Första reaktionen blir att de vill bojkotta Arla, men det är inte rätt väg att gå. Det gör oss bara mer sårbara och då finns det risk för lägre mjölkpris på grund av att Arla går ännu sämre, säger hon.

Redan när programmet började undersöka Arla Sveriges kostnader gick vd:n Henri de Sauvage Nolting ut i en debattartikel i Dagens Industri och medgav att pengar hade använts på ett oansvarigt sätt.

Internutredning

I maj 2014 drog han i gång en intern kostnadsutredning för att se om det fanns pengar att spara. Det Uppdrag granskning tar upp är sådant man själva redan upptäckt och åtgärdat, påpekar Arla.

– Hittills handlar det om 10 miljoner kronor i besparingar. Jag hoppas att Arlabönderna förstår att vi försöker jobba hårdare och hårdare med detta besparingsprojekt, säger vd Henri de Sauvage Nolting till TT.

Sedan förra våren är det till exempel slut med guldklockor och Grand hotel-firanden för företagets jubilarer, enligt vd:n.

– I stället investerar vi i utbildning och annat. Dessutom använder vi till exempel våra egna lokaler vid konferenser och är enormt restriktiva när det gäller resekostnader.

Privata inköp

När det gäller anställda som använt företagskortet för privata inköp har det också vidtagits åtgärder, berättar Henri de Sauvage Nolting.

– Policyn för företagskort har förändrats. Tidigare privata inköp, som inte betalades tillbaka i efterhand, har haft personliga konsekvenser för anställda.

TT: Har någon fått lämna sin anställning?

– Jag kan bara säga att det blivit konsekvenser för dem som inte följt reglerna.

Företrädare för Sveriges Mjölkbönder reagerar starkt på hur mejerijätten slösat med pengar. Ordförande Stefan Gård tycker att tjänstemännen inom Arla agerat respektlöst.

– Här går vi på knäna som mjölkbönder och så gör de så här. Även om det inte är de stora summorna så visar det ändå på en nonchalans.

TT

Följ ämnen i artikeln