Jas-tung Brasilienresa för Löfven

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-30

Stockholm. Statsministern startar det nya året i Brasilien.

Stora delar av besöket kretsar kring den miljardaffär som Stefan Löfven flitigt lobbat för och som gick i lås i höstas när landet beslutade att köpa svenska Jas-plan.

Med hotet om extraval ur vägen landar Stefan Löfven på nyårsdagen i Brasilien för att närvara vid den omvalda presidenten Dilma Rouseffs installationsceremoni. Landet beskrivs som en viktig handelspartner för Sverige, med svensk företagsnärvaro sedan hundra år.

Svenska företag

Under sitt besök kommer Löfven att möta företrädare för bland andra Alfa Laval, Volvo cars och Scania.

– I dag räknar vi med cirka 200 svenska företag på plats, säger Jonas Lindström, vd för Svensk-Brasilianska handelskammaren med huvudkontor i São Paolo, som är märkbart upprymd över statsministerns besök.

– Vad jag har förstått kommer det inte många toppledare från Europa till Rouseffs utnämning, men Stefan Löfven har beslutat att ta från sin dyrbara tid och komma hit.

Kanske passar Sveriges statsminister på att tacka president Rouseff för att hon har beslutat att köpa stridsflygplan från Sverige för 40 miljarder kronor. En stor del av det tre dagar långa besöket kommer att kretsa kring den uppmärksammade Jas Gripen-affären.

– För Brasilien innebär affären tillgång till unik svensk "know how" och för Sverige innebär det en viktig stor partner för att driva forskning på den här nivån vidare, säger Jonas Lindström.

MP backar

Men affären har inte varit utan kritik - inte minst från Miljöpartiet. Men som Löfvens regeringspartner har MP ändå lovat att inte försöka lägga hinder i vägen, vilket upprör Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

– De har betonat att de är sprungna ur fredsrörelsen, men gör väldigt lite väsen ifrån sig - inte bara om vapenexporten utan om försvarspolitiken i stort. Det är knäpptyst, säger ordföranden Anna Ek.

– Det finns miljoner människor i fattigdom i Brasilien. Det gnager djupt i mig att det är de som ska betala för den svenska vapenindustrin.

"Lång tradition"

Stefan Löfven har tidigare anklagats för att utnyttja sina fackföreningskontakter för att främja svensk vapenexport och Svenska freds har stämplat honom som vapenlobbyist. Så sent som 2010 uppmanade han som ordförande för IF Metall, tillsammans med det brasilianska metallfacket, den dåvarande presidenten Lula da Silva att välja svenska stridsflygplan.

– Han har en lång tradition inom vapenindustrin innan han blev statsminister, säger Anna Ek.

TT