Antisemitisk Malmödemonstration polisanmäld

Publicerad 2017-12-09

Mellanöstern. Polisanmälan om hets mot folkgrupp har upprättats sedan uppskattningsvis 200 personer samlades och protesterade mot arabiska ledare - och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö. Nu reagerar stadens ledande politiker.

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Det ska vara fråga om spontana sammankomster utan tillstånd som har ägt rum två kvällar i rad, torsdag och fredag, utan någon egentlig ansvarig.

"Polisen måste agera"

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är arg efter att ha sett en video från gårdagens demonstration, som visar en samling personer som skriker slagord och viftar med palestinska flaggor. De framförde även hot mot judar i Malmö.

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång. Polisen måste agera direkt för att utreda det här och titta särskilt på om det kan bedömas som hets mot folkgrupp.

Under lördagsmorgonen upprättades anmälan om hets mot folkgrupp och brott mot ordningslagen, enligt Calle Persson, informatör vid polisen region Syd.

– Generellt ser vi allvarligt på det. Det kan vara en uppmaning till folk att begå brott.

Judar utsatta

Antisemitismen i Malmö är vida rapporterad och Calle Persson menar att det finns en latent hotbild mot judar i staden som förvärras när politisk friktion uppstår i Mellanöstern. Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i staden, bekräftar polisens bild och tillägger att judar ständigt är på sin vakt.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut.

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot dagens klimat.

– Jag blev aldrig tidigare påhoppad för min religion. Det som händer nu är en annan typ av antisemitism där vi blir angripna för den politiska situationen i Mellanöstern.

Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige.

Enligt Andreas Schönström arbetar Malmö stad i dag mot antisemitism på flera fronter.

"De kan fara och flyga"

TT: Är insatserna tillräckliga, om Malmös judar nu säger sig inte våga leva öppet med sin religion?

– Det finns säkert saker vi kan göra bättre eller ännu mer. Det ingår i vårt uppdrag att aldrig slå oss till ro, säger Andreas Schönström och tillägger att de som ger uttryck för antisemitism inte har i Malmö att göra.

– Jag anser att de som inte kan ställa upp på Malmös värderingar för allas lika värde kan fara och flyga. Vi har inte utrymme för dem.

Nael Toukan, ordförande för palestinska föreningen i Stockholm, reagerar starkt på uppgifterna.

– Det är förkastligt att de riktar sin vrede mot judar eller mot araber eller mot något annat.

Han menar att antisemitiska åsikter inte finns i palestinska föreningen och att sådant polisanmäls och leder till uteslutning.

TT

Följ ämnen i artikeln