Nu släpps kossorna fria

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2017-04-15

Lantbruk. I helgen öppnas dörrarna till Sveriges ladugårdar och de första vårystra kossorna släpps ut på grönbete. Ett vårtecken som blivit tradition och en höjdpunkt för många naturtörstande barnfamiljer.

På påskdagen släpps de första kossorna ut på grönbete, på Björketorps gård utanför Ronneby i Blekinge. Där har mjölkbonden Per Brunberg arrangerat kosläpp sedan 1990-talet. De första i mindre skala, men nu lockar hans glada kor tusentals vuxna och barn.

– Den första gången jag släppte för publik var inför en hänförd dam som cyklade förbi gården första maj 1993. Hon sade att de var det underbaraste hon sett, säger Per Brunberg, som efter otaliga kosläpp fortfarande tycker att det är lika kul.

– Det är något av det roligaste som finns och det kommer att vara lika roligt i framtiden.

Mindre stressade

I en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Arla säger hälften av alla tillfrågade föräldrar att deras barn inte har besökt en bondgård under året. Ännu fler uppger att de vill vara ute mer i naturen tillsammans med sina barn. Många upplever också att de känner sig mindre stressade när de är ute i naturen.

– Det finns inte någonting som är så bra som att växa upp med djur. Jag är övertygad om att djur och människor får varandra att må bra, titta bara vad som händer när man släpper in en katt på ett äldreboende, säger Per Brunberg.

Matens ursprung

Kosläppen innebär också att barn och vuxna får se var maten i affären kommer ifrån, hur djuren har det och hur arbetet på en gård går till. På Björketorp är över 50 personer engagerade i söndagens släpp för att så många besökare som möjligt ska kunna få titta in i de öppna stallarna.

– För inte så länge sedan hade de flesta av oss en farmor på landet som man åkte till på sommarlovet. Så är det inte i dag och kunskapen om livet på gården har sjunkit. Men jag berättar gärna, maten är en viktig del av våra liv, säger Per Brunberg.

Arla räknar med publikrekord på sina gårdars betessläpp som tillsammans lockade 165 000 besökare under förra året. Till dessa tillkommer Skånemejeriers gårdar, samt alla mindre gårdar och mejerier. För den som inte har möjlighet att besöka en gård kommer flera gårdar att live-sända sina släpp på webben.

TT

Följ ämnen i artikeln