Fängslad forskare inför rätta i Iran

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2017-08-01

Iran. Ahmadreza Djalali har suttit fängslad i Iran i över ett års tid. På onsdag inleds rättegången mot KI-forskaren - som står anklagad för spioneri och riskerar dödsstraff.

Några dagar innan forskaren Ahmadreza Djalali skulle återvända hem till familjen i Sverige greps han i Iran. Djalali - som är iransk medborgare men med permanent uppehållstillstånd i Sverige - har suttit fängslad i över 15 månader, anklagad för spioneri. På onsdag inleds rättegången.

Människorättsorganisationen Amnesty International har uppmanat myndigheterna att frige Djalali, som riskerar dödsstraff,

– Vi har inte sett att han har åtalats för några brottsliga handlingar i lagens mening. Det är väldigt vagt det här med spioneri, det har inte preciserats närmare vad det handlar om, säger Andrea Bodekull på svenska Amnesty.

Har hungerstrejkat

Djalali, som disputerat i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, sitter i Evinfängelset där han bland annat har hungerstrejkat i protest mot hur han behandlas. Hans fall ska ha tagits upp under statsminister Stefan Löfvens Iranbesök i februari, men utrikesdepartementet vill inte gå in på några detaljer.

Amnesty International har riktat kritik mot att diplomatiska representanter från ett flertal länder, däribland Sverige, i juli deltog i en sällsynt rundtur i Evinfängelset. Enligt organisationen gjorde de iranska myndigheterna ingen hemlighet av att besöket syftade till att ge en motbild till den kritik som flera organisationer har riktat mot förhållandena i fängelset.

Delegaterna fick dock bara se utvalda delar och Djalali hade flyttats till en isoleringscell under besöket, enligt Raha Bahreini från Amnesty International. Besöket var "helt klart ett PR-trick orkestrerat av de iranska myndigheterna för att skyla över den mörka sanningen om fängelset" skriver Bahreini i ett uttalande.

Sveriges ambassadör Helena Sångeland har twittrat att det fanns tydliga begränsningar kring vilka delar av fängelset som delegationen fick tillträde till.

– Ambassaden har ansökt om att få träffa den frihetsberövade, men i samband med besöket fick vi inte det, säger Jessica Garpvall vid UD:s presstjänst.

– Det är vanligt att diplomater bjuds in till fängelser eller andra myndighetsinstitutioner i landet där de verkar. Besöket på Evinfängelset var ett sådant och ska inte ses som ett konsulärt besök.

Har telefonkontakt

Ahmadreza Djalali sitter nu på en öppen avdelning, vilket gör att han kan ha regelbunden telefonkontakt med sin fru Vida Mehrannia Djalali.

– Han är väldigt stressad, men hans advokat har sagt att det inte finns några bevis för det som han anklagas för. Så vi har ändå gott hopp, säger hon.

Enligt Vida Mehrannia Djalali hotar hennes make med ännu en hungerstrejk om inte rättegången blir rättvis.

– Jag tycker inte om det. Det är skadligt för hans hälsa så jag hoppas att det inte ska behövas.

TT

Följ ämnen i artikeln