Tivolibesökare oroliga inför åk

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2017-07-17

Inrikes. Sommaren är högsäsong för landets tivolin. Men mellan åken ifrågasätts också säkerheten av besökarna, enligt myndigheten Swedac.

– Folk ringer in och är oroliga för att de sett ett trasigt bälte eller en dörr som inte går att stänga, säger Fredrik Langmead som arbetar där.

Ett tivoli har kommit till staden, det bullrar och blinkar och barnen flockas runt karusellerna. Men att attraktionerna monteras upp, och sedan ner när sällskapet reser vidare, ökar risken för att säkerheten brister, anser Fredrik Langmead.

– Bara för att det inte är större olyckor är det ändå viktigt att rutinerna fungerar.

Bristande säkerhet

Tidigare i år blev en tivolianställd fastklämd under karusellen "flygande mattan", och dog sedan av sina skador. Under åren har ett antal större olyckor inträffat på tivolin och nöjesparker - även om det enbart är tre dödsfall sedan 1997.

Enligt Langmead är det många mindre skador som aldrig hamnar i statistiken. Det kan vara att någon klämmer sig.

– Sådant som ägaren kanske löser genom att bjuda på glass, eller fria åk, säger han.

Årliga kontroller

I Sverige kontrolleras tivolin och nöjesparker årligen innan säsongen drar igång. Är karusellerna säkra utfärdas ett tillstånd från polisen som måste sättas upp synligt för besökarna. Sedan är det ägaren som ser till att personalen får rätt säkerhetsutbildning och att det sker löpande kontroller.

Säkerheten är dock bättre på fasta nöjesparker än resande tivolin, enligt Swedac. Något som Tony Andersson, vd på det turnerande tivolit Axels nöjesfält inte håller med om.

– Självklart kan det alltid bli bättre. Men jag anser att vi har så god säkerhet så jag kan sätta mina barn i karusellerna med gott samvete, säger han.

Oroliga besökare

Andersson kan samtidigt förstå att besökare känner oro inför att de ska sätta sig i en karusell.

– Vi hör hur folk säger att de inte skulle sätta sig i en viss karusell och så har det alltid varit. Men det hör som sagt till att man ska vara lite rädd. Det är det karuseller är skapta för, men det betyder inte att säkerheten är bristande.

TT: Men hur säker kan man vara när kontroller görs en gång per år?

– Det händer alltid små incidenter, som att någon klämmer ett finger, men inga allvarliga olyckor. Och självklart kontrollerar vi oftare än så. Så jag anser att det är farligare att ta sig till och från tivolit än att vistas på det, säger Andersson.

TT