Oppositionen i täten

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-07-10

Stockholm. Alliansen leder inte alls. Den rödgröna oppositionen är störst med 50,2 procent i SCB:s stora undersökning av partisympatier.

Alliansen får 44,2 procent i mätningen som historiskt sätt pekat ut valvinnaren väl.

Socialdemokraterna får 33,8 procent, vilket är en minskning mot i november med upp till 3,6 procentenheter, medan Moderaterna får 29,2 procent, en ökning med 3,0 procentenheter från i november.

Miljöpartiet får 10,7 procent, en ökning med upp till 3 procentenheter. Vänsterpartiet får 5,6 procent, en ökning på 1,0 procentenheter.

Centerpartiet får 4,6 procent, vilket är en minskning på 0,8 procentenheter. Folkpartiet får 5,8 procent, en minskning på upp till 1,1 procentenheter. Kristdemokraterna får 4,5 procent, vilket inte är någon statistisk säker skillnad mot förra mätningen.

Sverigedemokraterna får 3,9 procent i undersökningen och hamnar utanför riksdagen.

Frågan många ställer sig är om den senaste omsvängningen till alliansens fördel i olika mätningar var fel eller om SCB missat den i sin undersökning.

– De mätningarna börjar ungefär när vi slutar vår, säger Richard Öhrvall på SCB.

Det skulle innebära att opinionen svängt ordentligt under de senaste 14 dagarna. Å andra sidan kan det hävdas att SCB:s stora urval och metoder är betydligt vassare.

I den stora SCB-mätningen är Socialdemokraterna största parti bland förstagångsväljarna med 29,4 procent, följt av Moderaterna med 24,2 procent.

Även bland kvinnor är Socialdemokraterna största parti med 33,5 procent, Moderaterna får 29,2 procent. Bland männen är Moderaterna största parti med 34,9 procent följt av Socialdemokraterna med 31,8 procent.

Socialdemokraterna har en starkare ställning bland pensionärerna än i resten av väljarkåren, men har tappat i alla åldersgrupper över 65 år.

Moderaterna ökar medan Socialdemokraterna minskar i Stockholm. Moderaterna är även klart större i Stormalmö och i Göteborg. Socialdemokraterna backar i hela landet, även i sina starkaste fästen.

Moderaternas i särklass starkaste fäste är Stockholms län med 47,2 procent. Partiet ökar genomgående, men stödet för det avtar ju längre norrut i landet man kommer.

Jämfört med SCB-mätningen i november förra året har tre partier en statistiskt säkerställd uppgång - M, MP och V.

Socialdemokraterna gläds över siffrorna, men är inte nöjda.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med ett valresultat som skulle se ut så här, säger socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan.

– Vi brukar vanligtvis gå in i valrörelsen med höga siffror för att sjunka tillbaka, nu går vi in i valrörelsen med ganska låga siffror. Vi har alla möjligheter att jobba upp det här.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tycker inte att siffrorna är en kalldusch för alliansen.

– Det här visar att valet ligger helt öppet. Men det inskärper ju också behovet för oss att arbeta stenhårt, vara många och tydliggöra alternativen.

SCB:s undersökning av partisympatierna är mätningarnas mätning. Underlaget är så mycket större än i övriga undersökningar och framför allt har SCB sedan starten 1973 i sina majmätningar före ett val alltid lyckats pricka in det vinnande blocket.

Närmare 9 000 slumpmässigt utvalda röstberättigade utan övre åldersgräns intervjuas på telefon.

TT