Graviditet formar om hjärnan

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2016-12-24

Forskning. Graviditet förändrar inte bara kroppen, utan även hjärnan. Både hjärnans storlek och den del som används för att förstå tankar, känslor, åsikter och andras intentioner ändras och kan ge en starkare koppling till barnet.

Det är en studie publicerad av den vetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience som kommit fram till att hjärnan ser annorlunda ut efter det att en kvinna fött sitt första barn. Mödrar vars hjärnor förändrades mest fick högre utslag på tester som undersökte deras band till barnet och flera av hjärnförändringarna höll i sig när man testade mödrarna två år senare.

– Vi har inte undersökt om förändringarna håller i sig längre än så, säger en av författarna bakom studien, hjärnforskaren Elseline Hoekzema, till CNN.

När man gjort liknande undersökningar på gnagare har man kommit fram till att graviditetsförändringarna i hjärnan håller i sig tills djuret blir gammalt, men om detta även gäller för människor har man inte kunnat bevisa.

Efter att ha genomgått en hjärnröntgen visade det sig att nyblivna mödrar hade mindre grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som förknippas med känslomässig intelligens än före förlossningen. Detta kan tyda på en finkalibrering av synapserna, som gör dem mer effektiva.

Enligt Hoekzma genomgår tonåringar en liknande process när de mognar.

TT

Följ ämnen i artikeln