Kluvna känslor hos svårt skadad arbetare

Publicerad 2017-03-01

Arbete. Gustaf Seppelin Solli var 19 år när arbetsplatsolyckan i Luleå totalt förändrade hans liv.

Efter att företaget Nordkalk döms till företagsböter och den dåvarande platschefen till villkorlig dom är känslorna kluvna.

– Jag tycker ändå att rättssystemet kunde ha skickat ut signalen att det inte är okej, och att det inte ska räcka med en tillsägelse när man har haft ihjäl sina arbetare. Det är ju det en villkorlig dom innebär egentligen - det är ju bara en tillsägelse, säger han.

TT: Men känner du någon slags upprättelse?

– Jo, lite grann, man får ju hoppas att de har samvete.

Det var i november 2011 som het frätande kalk vällde ut över Gustaf och hans fyra arbetskamrater från en kalkugn. En 23-årig man avled medan han själv överlevde, men mycket svårt brännskadad.

Allt förändrades

Nu slår Luleå tingsrätt fast att platschefen är skyldig till grovt arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Påföljden blir villkorlig dom och höga dagsböter.

Nordkalk döms till företagsböter på tre miljoner kronor och skadestånd till flera av familjerna.

Gustaf Seppelin Solli ville ha fängelsestraff. För honom har livet förändrats på "alla plan" sedan olyckan.

– Jag vart ju av med jobbet och alla ens hobbys och det privata har fått ta en törn med tanke på händer och ögon och sådär, säger han och syftar på de allvarliga skadorna.

"Skylla ifrån sig"

Han hade önskat att någon från företaget skulle ha klivit fram och tagit ansvar.

– De har ju haft sin chans men skitit i det. Det loppet är redan kört så att säga. De har satsat på att skylla ifrån sig i stället, säger Gustaf Seppelin Solli.

Han ville att fler av de inblandade skulle ha åtalats och dömts. På frågan om han är orolig att företaget överklagar och frias i hovrätten svarar han:

– Nej, det är jag nog inte. Vad man har kunnat se så har det ju sett ganska solitt ut hela tiden.

TT