Trots ny lag - många pass försvunna

Publicerad 2017-02-11

Brott. En ny lag skulle sätta stopp för fusket med svenska pass. Trots det anmäldes ett mycket stort antal svenska pass borttappade i fjol. Men polisen bedömer ändå att lagen haft effekt.

– Siffran är fortfarande hög, men det som är en ljusning är att det inte längre ökar utan att utvecklingen har stannat upp. Lagändringen kan ha påverkat, säger Lars Bjöhle, verksamhetsansvarig för passfrågor på polisen.

Antalet svenska pass som anmäls försvunna har de senaste åren ökat för varje år, enligt statistik från polisen. I fjol landade siffran på 63 628, vilket är i stort sett samma nivå som rekordåret före då 63 644 pass försvann.

Eftertraktade

Sedan 2008 har över 500 000 pass försvunnit, och polisen anar ett stort missbruk. Enligt Frontex, EU:s gemensamma gränspolisorganisation, hamnar Sverige på andra plats på listan över de länder som har mest utbrett passfusk.

– Vi har ju runt om i världen ganska många rapporter på att folk stoppas med just svenska pass. Vi ligger högt i attraktivitet på våra pass, säger Lars Bjöhle.

Nya passregler skulle motverka problemet. Sedan den 15 april förra året kan svenska medborgare högst beviljas tre vanliga pass under en femårsperiod. Tidigare fanns det ingen begränsning alls.

Men viktig är också den förändring som gör att personer inte längre får behålla sitt gamla pass när de söker ett nytt provisoriskt.

– Vi ser en ganska stor minskning i utfärdandet av provisoriska pass på knappt 4 000 förra året. Det tolkar vi som en tydlig effekt av de nya reglerna, säger Lars Bjöhle.

Miljoner pass

Även om antalet borttappade pass ligger fortsatt högt finns ingen större anledning till oro, anser Lars Bjöhle.

– Det är klart att vi ska ha ner de här siffrorna, absolut. Men vi utfärdar 1,5 miljoner pass per år och har totalt cirka 7,5 miljoner pass ute i cirkulation. Då blir det givetvis förluster.

TT