Stor guide: Nya Zeeland

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2002-01-25

Här strövar miljontals får fritt omkring över gröna, mjuka kullar. Glaciärer och regnskogar trängs sida vid sida med vulkaner, fjordar och varma källor.

Det är något sagolikt över Nya Zeeland, öriket där landskapen från storfilmen "Sagan om ringen" finns i verkligheten.

Häng med till andra sidan jorden, till landet vars invånare älskar rondeller. Och som är faktiskt är riktigt billigt att turista i - när du väl har tagit dig hit.

Nya Zeeland är ett äventyr. Kanske inte ett resmål för den som i första hand vill ligga still på en strand hela semestern, även om klimatet ligger mellan franska Rivieran och Kanarieöarna och här finns väldigt vackra stränder och soliga kuster.

Men det är ett land för den som vill röra på sig. Gå spännande vandringar i hisnande natur, se glaciärer och regnskogar med en timmes mellanrum.

Ligger långt bort

Det liknar England eller Skottland, kryddat med några stänk av Schweiz, Norge, Italien och Hawaii.

Enda felet med Nya Zeeland är att det ligger en bit bort. En bit betyder i det här fallet så långt bort från Sverige som man kan åka. Du kan lika gärna åka dit västerut via Los Angeles som österut via Hongkong eller Singapore.

Det kostar mycket att åka hit. Men när du väl är i Nya Zeeland tjänar du snabbt in merkostnaden. Det är ett mycket billigt land att turista i. Lunchen kostar 25 kronor, en god middag mellan 50 0ch 100 kronor. Bensinen kostar fyra kronor litern. Och det är också billigt att bo här.

Stark kultur

Nya Zeeland är alldeles eget, med en stark maorikultur, men det har också en mycket brittisk prägel.

Många nyzeeländare har det där typiskt engelska utseendet. Huden är lätt rödfärgad av för mycket motvind, för mycket sol, för mycket öl och vin. Näsan har krockat med något och ögonen är tåriga som om drottningen hållit tal eller rugbylandslaget fått stryk.

De ser ut som den ostälskande gubben i Wallace & Gromit eller som någon stamgäst på Fawlty Towers.

Det är ganska mycket Fawlty Towers över Nya Zeeland.

På ett bra vis.

Mycket indisk mat

Matställena är hemtrevligt excentriska med små tanter med röda kinder och strukna hucklen som säljer mycket brittiska köttpajer och mycket brittiska kakor som består av rent socker spetsat med honung och sirap.

Restaurangerna ligger gärna i ombyggda järnvägsstationer och kallas för tea rooms. Överallt finns fish & chips och sausage rolls.

Precis som i England har de också indiska restauranger, men mest i de större städerna. Med den där sortens kryddstarka currykok som får en att lägga toalettpappret i kylskåpet dagen efter.

Bilkörningen är också kul, när man vänjer sig vid vänstertrafiken och har vett att ta det lugnt. Det finns nästan inga motorvägar. Inga sådana där trafikkaruseller där vägbanorna går över och under varandra som berusade kobror.

Gillar rondeller

Men Nya Zeeland har rondeller och de gör det mesta av det.

De är tokiga i rondeller.

Nya Zeeland har de kurvigaste vägar jag sett efter de schweiziska Alperna, men också de rakaste och längsta raksträckorna.

Man får köra 50 i samhällen och 100 på landsvägar.

Det är inte ofta det går att köra så fort.

Man tar sig igenom en hårnålskurva i 25 kilometer i timmen och möts av en skylt som glatt säger att nu får man köra i 100.

100! Ha! Om man hade en formel 1-kärra skulle man kanske kunna komma upp i 45 km/tim.

Backarna är så branta att man blir andfådd när man kör bil uppför dem. Jag vågar inte drömma om hur slut man skulle vara som cyklist.

Smala vägar

Huvudvägen mellan storstäderna Auckland och Wellington är bitvis smal som en trottoar.

Ett vägstreck markerat 4WD (four wheel drive, fyrhjulsdrift) på kartan innebär några gyttjepölar som till synes slumpmässigt bildar en stig om man kisar med ögonen.

Men det är kul att köra. Åtminstone om man gillar att svänga mycket. Och gott om bra och billiga och originella ställen att rasta på.

Alla byar i Nya Zeeland har en stor modern tydligt skyltad gratis offentlig toalett. De har kanske inte mycket annat, men man kan lita på att de har en toalett.

Det kan finnas en affär, som alltid redan har stängt. Det kan finnas en bensinmack, där innehavaren alltid kommer ut och tankar bilen och undrar om oljan ska kollas och kanske ska rutan tvättas?

Javisst.

Det sitter alltid ett par uttråkade tonåringar och tittar nyfiket.

Men vad ska dom annars göra?

Kasta ull?

Det finns väldigt mycket får på Nya Zeeland.

Alla är trevliga

Folk är väldigt trevliga. Anmärkningsvärt trevliga. Som att korsa det bästa hos Storbritannien med det bästa hos USA. Alla verkar uppriktigt glada över att någon vill hälsa på i deras land.

På Nya Zeeland pratar de engelska som i Australien fast värre. Alla E blir I. Siffran sju uttalas som sivvinn. Veckända blir wickinn.

De är också matglada och festglada och avspända.

I USA blir man betraktad som alkoholist om man är sex stycken som delar en flaska vin på restaurang. Inte på Nya Zeeland.

Och de har förstås sitt eget vin. Det finns vindistrikt över hela landet.

På Sydön görs mest vita viner, och där ligger det största vindistriktet, Marlborough. De har fulländat vita Sauvignon Blanc till en kristallklar nektar. Vinområdet växer ständigt sedan de upptäckt att torra stenåkrar kan förvandlas till lönsamma druvodlingar.

Från staden Blenheim kan man åka till gratis vinprovning på över 70 vingårdar.

Levande landskap

På den varmare Nordön finns även bra röda viner.

Där finns också det mest levande landskapet. Levande som i kokande gyttjekällor, sjudande gejsrar och aktiva vulkaner.

Museet i Wellington skrämmer upp med realistiska skildringar av väntande naturkatastrofer. Jordbävningar, vulkaner som puttrar, tropiska regn, solen som rostar genom det obefintliga ozonlagret.

De skojar inte.

Det är mycket natur och mycket väder i Nya Zeeland. Östkusterna är solsäkrast på båda öarna, annars får man räkna med omväxlande väder. Ibland alla årstider under samma timme.

Rotorua är centrum för maorikultuen på Nordön, men där finns också landets flesta gejsrar och heta källor. Rotorua luktar ruttna ägg och stinkbomber. Man kan tro att man ska vänja sig när stanken satt sig i näsan och bedövat luktsinnet. Men ack nej.

Men naturen är god också. Nya Zeeland har haft flera guldruscher och det bryts fortfarande guld utanför Hokitika på Sydön.

Som England på 50-talet

Ett land som känns nytt och spännande, men också hemtrevligt gammaldags. Som man tror att England var på 1950-talet. Jag älskar städernas täckta trottoarer som skyddar mot sol och regn. Bilarna parkeras i sneda rader som i amerikanska småstäder. Det är lite vilda västern över Nya Zeeland, Tombstone flyttat till Wales.

En resa till andra sidan jorden, till ett land som liknar vårt, men inte. Nya Zeeland är Landet Annorlunda.

Plusguide/Nya Zeeland

Jens Peterson

Följ ämnen i artikeln