Bästa tipsen för din vandringsresa

Uppdaterad 2019-07-08 | Publicerad 2018-03-09

Kungsleden är 402 mil lång.

Vandringsresor är hetare än någonsin och allt fler researrangörer erbjuder aktiva semesterresor.
Här är experternas bästa råd för att maxa din vandringsresa!

Googla på vandringsresor och du får nära 40 000 söksvar. Att kombinera semestern med fysisk aktivitet är superhett och är ett sätt att upptäcka platser man aldrig skulle ha sett annars.

STF (Svenska turistföreningen) märkte ett ökat intresse redan för några år sedan. I dag når intresset för vandring knappt några gränser. En trendunderökning från STF och Sifo visar att hela 40 procent av svenskarna angav vandring som orsaken till att de reser inom Sverige. Vandring har blivit en livsstil.

Finns något för alla

– Det är ett otroligt populärt och fantastiskt sätt att upptäcka Sverige på. Och man behöver inte vara en hurtbulle för att vandra, man kan göra dagsturer för att sedan återvända till STF:s fjällstationer på kvällen och inta en trerätters middag med goda viner och sova i en skön säng. Vill man gå en längre tur behöver man inte heller bära tunga ryggsäckar med mat eftersom man kan köpa proviant i STF:s fjällstugor längst lederna, säger Jenny Engström, press– och kommunikationsansvarig på STF.

Hon poängterar att det finns många ledarledda turer som är perfekt för de som inte har någon att vandra med eller är nybörjare.

Börja med några timmar

Jenny Engströms bästa tips för en fin vandringsupplevelse är att ha sköna skor och inte ha för bråttom.

– Man ska inte slå knut på sig själv för att skaffa sig den bästa utrustningen. Börja med en led som ligger nära där du bor, packa med lite matsäck och var ute i några timmar. Det behöver inte vara så avancerat.

Emma Ising är en van vandrare och är grundare till vandringsguiden.se tillsammans med Jenny Larsson.

Emma Ising är grundare till sajten vandringsguiden.se. Hon är ute på tur minst ett par gånger i månaden och i höstas vandrade hon i bergen kring Sedona i Arizona under en månad. Även hon har märkt ett ökat intresse för vandringsesor.

– Det kommer fler frågor från totala nybörjare och de dras till vandringsresorna då det är ett färdig koncept som går att haka på utan större förkunskap. Men också de som är rutinerade och vana lockas av vandringsresorna eftersom det idag är relativt enkelt att åka till platser som för bara några år var ett jätteprojekt att själv planera en resa kring, säger Emma.

Tänk på säkerheten

Det hon och kollegan Jenny Larsson får mest frågor kring är olika vandringsleder i Sverige, men även frågor om utrustning och klädsel. En sak som Emma Ising aldrig tummar på är säkerheten.

– Förra året slog fjällräddningen rekord i antal uppdrag. Många hade kunnat undvikas med bättre kunskaper vad gäller tillräckligt mycket mat, rätt klädsel och snabba väderomslag i fjällen från de som var ute! Så om du inte själv har kunskapen så ta med dig någon på turen som har! Eller läs på ordentligt innan, säger Emma och tipsar om Vandringsguidens podserie om säkerhet som kommer i maj.

Själv vandrar hon aldrig utan extra varma kläder, extra energi och sjukvårdsväskan lättillgängligt.

Svenska vandringsleder - ett urval

  • Sörmlandsleden - 100 vandringsmil i sörmländsk kulturbygd genom djupa skogar, öppna landskap, bergknallar och sjöar. Skapades 1973, är en av Sveriges längsta leder.
  • Skåneleden – 118 mil lång och uppdelad i flera olika sträckningar. Ett guldtips är att vandra utmed Kullens dramatiska kustlinje.
  • Värmland – här finns många vackra leder att välja mellan, både långa och korta genom både klippig skärgård och djupa storskogar. Guldtips är vackra Glaskogens naturreservat.
  • Siljansleden – 34 mil lång och sträcker sig i två slingor runt Siljan och Orsasjön och passerar Leksand, Orsa och Rättvik. Landskapet är mäktigt med skogar och stora höjdskillnader.
  • Bohusleden – sträcker sig från Lindome i söder till Strömstad i norr. I söder ansluter den till Hallandsleden.
  • Östgötaleden – över 120 mil lång med en mängd olika leder som till viss del sitter ihop. Du kan välja mellan vackra kustmiljöer, skog och öppet landskap och passerar orter och städer som Nässjö, Bodafors, Eksjö, Sävsjö och Ingatorp.
  • Höglandsleden – Djupa skogar och vackra åkerlandskap i Småland.
  • Roslagsleden – 190 km lång tätortsnära vildmarksled genom sex kommuner. Många tar bussen till etapperna och vandrar sedan en kväll eller en helg.
  • Höga kustenleden – 129 kilometer lång vandring som sträcker sig från Högakustenbron nära Kramfors, och ända upp till Örnsköldsvik. Högsta punkten är Skulebergets topp på 286 meter.
  • Kungsleden – Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 402 km går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise.
  • Nackareservatet – stadsnära vandring i vacker natur med kortare vandringsturer.

Bra vandringssidor

  • STF – www.svenskaturistforeningen.se
  • Vandringsguiden – www.vandringsguiden.se
  • Friluftsffrämjandet – www.friluftsframjandet.se