3 höjdpunkter i Kairo

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-12-03

Turisternas måsten i Egyptens huvudstad

Vissa städer har sina självklara

sevärdheter. Kairo är definitivt en av dem.

Följ med till den egyptiska huvudstadens tre måsten.

1. Souken - en myllrande basar En arabisk basar är som en jättelik labyrint. Och souken i Khan el-Khalili är inget undantag.

Små trånga gator och gränder som är övertäckta av tyger som skydd mot solen. Mitt på dagen blir det lätt outhärdligt varmt och kvalmigt i köphysterin. Bäst är ett besök på kvällen när det blivit svalare och små lampor förvandlar marknaden till en explosion av färger.

Som nordeuropeisk kvinna ska man vara beredd på försäljarnas närgångna kommentarer och tveksamma komplimanger. De är väldigt intensiva i sina övertalningsförsök att sälja.

Men soukens charm ligger främst längre in i smågångarna. Vik av från de största turiststråken och upptäck storstadens vardag. En färskpressad mangojuice eller en iskall, inhemsk Stella-öl på ett kafé är en bra anledning att ta en paus.

Sittandes kan man njuta av hela skådespelet med såväl människor som djur - en spännade blandning av exotiska kryddofter, svårbegripliga kulturkrockar, dyrbara tyger och fattiga barn. I bakgrunden hörs böneutroparens skrällande röst från högtalarna på en av de mångtaliga moskéerna.

Undvik att köpa de vanliga souvenirerna som trästayetter eller småpyramider.

Försök att hitta vad egyptierna själva köper. Kryddor, henna och bomullssjalar är bra presenter. Det finns också ett otroligt utbud av kitschiga plasttillbehör för köket, eller billiga cd-skivor med magdansmusik. På söndagarna är det stängt.

Entré: Gratis - men räkna sedan med ett konstant köpslående från första till sista stund på souken.

Att pruta är en hel vetenskap.

En tumregel för souvenirer på en marknad är att rätta priset är cirka en tiondel av utgångsbudet. Pruta alltid med ett leende. En användbar fras är annars "Lah choukran" (nej tack!).

2. Pyramiderna - sex underverk

Av de sju underverken är det bara pyramiderna som finns kvar i dag.

De syns på långt håll, ofta insvepta i ett soldis (eller kanske är det smog) reser de sig mystiskt i Giza precis i gränslandet mellan jättestaden Kairo och Saharaöknen.

Det som finns kvar av de mer än 4 500 år gamla pyramiderna är egentligen bara den grova stommen, men det behövs inte mycket fantasi för att föreställa sig hur de mäktiga byggnadsverken såg ut i sina glansdagar.

Det ibland ganska påfrestande myllret av egyptiska skolbarn, kamelskötare, poliser och tingel-tangel-försäljare förstärker egentligen bara det exotiska intrycket.

Det finns sex pyramider i Giza och den 137 meter höga Keops är den största.

För alla som vill utforska sina klaustrofobiska anlag kan man också besöka innandömet. Brant sluttande smala gångar utan syre och inget speciellt att se.

Intill ligger också den förbryllande Sfinxen som enligt nya rön blev av med sin näsa så sent som 1798 när Napoleons trupper använde den som måltavla.

Efter att mörkret har fallit hålls varje kväll ett ljus- och ljudspel som presenterar pyramidernas historia.

Entré: Vuxen 25 kr, barn 12 kr. För ytterligare 50 kr får man gå in i pyramiden.

3. Egyptiska museet - fyllt av ädla skatter

Egyptiska museet mitt i centrala Kairo för tankarna till Indiana Jones-filmerna.

Ett gammalt dammigt museum med trähyllor och glasskåp fyllda till bristningsgränsen med de mest fascinerande skatter. Tutankamons guldskatt är naturligtvis höjdpunkten.

Den engelska arkeologen Howard Carter hittade 1922 den orörda graven, fylld med gåvor till den unga faraonen. Nu finns allt här. Dödsmasken i rent guld verkar nästan bli levande när man står där och stirrar den i ögonen på bara några centimeters avstånd.

De riktiga mumierna som finns i en speciell avdelning på museet hoppas man däremot inte skall bli levande. Men det är omöjligt att inte förundras över deras ansiktsuttryck, mäktiga faraoner och drottningar som lever vidare flera tusen år efter sin död. Förmodligen var det just det här de ville uppnå med sina balsameringar. Att bli odödliga.

Museet är öppet 8.00-17.00 och när stängningsdags närmar sig kan du ströva runt i de olika salarna nästan helt själv, på jakt efter den bortglömda skatten i något skåp. Ungefär som Indiana Jones.

Entré: Vuxen 75 kr, barn 45 kr, inklusive mumierna.

Nikolai Jakobsen (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln