Här är guiden till Istanbul

Det vackraste jag vet är Istanbul från vattnet, med Bosporen i rent motljussilver. När allt får sagolikt glittrande ljus och fåglarna cirklar över minareterna i Sultanahmet. Då förstår jag stadens tjuskraft.

Istanbul är mäktigare än de flesta städer. Nästan omöjlig att beskriva eller ens greppa i tanken. Ni får åka hit och ta in det själva.

I nära 1600 år var Konstantinopel huvudstad, först i romarriket, sen i det bysantinska riket och så det ottomanska. Och varför det inte är Turkiets huvudstad i dag, är det väl ingen som begriper.

De historiska skatterna är oräkneliga, även om stan lämnades att förfalla efter 1923, när moderna Turkiet grundades.

Fast i dag är det här en av världens trendigaste städer. Här hittar du designhotell och takbarer i Pera coolare än i Madrid och New York, och här finns världens tredje bästa kök när du blir hungrig - en perfekt blandning av Medelhav och Mellanöstern. Nämnde jag en litterär tradition som gett hemmasonen Orhan Pamuk Nobelpris?

Här bor över 15 miljoner invånare – förmodligen, ingen vet riktigt säkert. Det är den enda staden i världen som breder ut sig över två kontinenter, både Europa och Asien. Den är verkligen megastor.

Det finns absolut ingenting tråkigt med Istanbul. Ja, det skulle vara mattförsäljarna. Och dem ska jag berätta hur ni hanterar.

Så skriver frilansaren Susan Ritzén i inledningen till guiden om Istanbul.

Några av rubrikerna:

Resan hit

Stadsdelar

Riktiga måsten

Bästa boendet

Specialiteter

Restauranger

Kaféer

Barer & klubbar

De klassiska köpen

Så överlever du Grand Bazaar

Museer & kultur

Utflykter

En fascinerande historia

Guiden innehåller dessutom en karta och många fina foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan!

Om du är Plus-medlem laddar du hem guiden utan extra kostnad.

Istanbulguiden består av 20 A5-sidor och publicerades den 12 mars 2008.