Därför ska du kryssa - här är tio goda skäl

Uppdaterad 2011-10-13 | Publicerad 2011-05-06

…och 10 anledningar att stanna på land

Kryssningssemester eller ej?

Det är den stora frågan för många semesterplanerande svenskar.

För att hjälpa till lite i beslutsvåndan så har RESA gått till havs.

Resas kryssningsreporter befinner sig just nu någonstans mellan Sicilien och Mallorca, på plats på MSCs stora kryssningsfartyg Splendida.

Hittills har tre dagar med stopp i Neapel och Palermo betats av.

Och här är slutsatserna:

Därför ska du kryssa - 10 goda goda skäl

1. Service

Redan när du går ombord får du en föraning om servicenivån. Ett 20-tal vitklädda servitörer står uppställda i en prydlig rad och välkomnar dig ombord. Din hytt blir minutiöst städad flera gånger om dagen och i vid frukosten vimlar det av personal som bär runt josbrickor, bröd och kaffe. Middagarna, med sina sex-sju rätter, kräver också en väldrillad armada av leende uppassare.

2. Flera länder

– Vart åkte du på semester?

– Till Italien, Spanien och Frankrike!

Ja, det är helt klart lite kul att beta av flera länder i en smäll. Det har en viss skrytfaktor och ger ett inre globetrottervälbefinnande. Stoppen är korta men du får å andra sidan en känsla för vilka destinationer du vill komma tillbaka till och stanna längre.

3. Enkelt

Inget trassel med hotellbokningar, inget krångel med tåg, bussar eller att hitta rätt med hyrbilen. Varje morgon vaknar du upp i en ny hamn, i en ny stad, och kommer tillbaka till din inbodda hytt var kväll.

4. Ät när du vill

Det finns alltid något att äta på ett stort kryssningsfartyg. Frukost i ala carte-matsalen eller på rummet fram till tiotiden på förmiddagen. Mitt på dagen serveras en buffé där man kan äta snabbt om man inte vill har tid med en femrätterslunch vid dukat bord. Blir du sugen på något under eftermiddagen (eller natten) så finns det 24-timmars roomservice med mackor, dricka och frukt. Till middagen är du åter i ala carte-matsalen för en sjurättersfrossa.

5. Koll på pengarna

Förutom kostnaden för hytten ingår alla måltider ombord i priset när du bokar resan. Det är lätt att i förhand beräkna vad just de posterna landar på.

6. Mycket att göra

Bad, bubbelpooler, spel, lek, kasino, spa, gym, relax, underhållning och musik. Alla kan hitta något kul att göra på fartget.

7. För hela familjen

Barnen, föräldrarna och föräldrarnas föräldrar kan enkelt semestra i grupp. Man ses till måltiderna och därefter kan var och en välja något just den gillar.

8. Ny utsikt varje dag

Väljer du ett rum med hytt har du en ny och ständigt föränderlig vy varje dag, ofta över havet och med öar på avstånd som ni sakta seglar förbi.

9. Tryggt

Risken av bli nedslagen och rånad är i princip obefintlig ombord. Värdesaker låser du enkelt in i hyttens säkerhetsbox och på båten hanteras aldrig kontanter. Du betalar allt extra, såsom drinkar, med ditt "cruise card".

10. Miljön

Vilken semesterform som är miljövänligast? Här tvistar de som tror sig veta. Alla räknar på olika sätt. Men har du tänkt att resa till många destinationer under semestern så behöver inte ett kryssningsfartyg vara sämre för moder jord än att exempelvis ta bilen. Möjligen är det flygresan till avresehamnen som spolierar kalkylen.

10 anledningar att stanna på land

1. Service - som går en på nerverna

Mannen som som är kommenderad att servera croissanter till frukosten var framme till bordet och tjatade tre gånger och kunde inte begripa varför jag inte ville ha en söt och flottig "bröd"-bit till morgonkaffet. Och den visserligen vänlige mannen som städar hytten kan inte låta bli att flytta runt mina prylar och gömma dem i lådor. Ibland vill man inte ha service, utan bara vara ifred, och det ä omöjligt på ett kryssningsfartyg.

2. Flera länder - som flimrar förbi

Kö för att komma av fartyget, ännu längre kö (30 minuter) för att komma på igen. Där emellan hinner man med en lunch eller en utflykt till ett populärt turistmål. Jag skulle nästan skämmas om jag påstod att jag besökt Neapel och Palermo. Snarare att jag snuddat vid dem. Jag har till och med hunnit blanda ihop vilken stad jag egentligen befinner mig i - ett klassiskt kryssningsproblem.

3. Enkelt - men trist

Gillar du överraskningar och omväxling ska du inte kryssa. Här är det rutiner som gäller.

4. Ät när du vill - i samma resturang

Frukost, lunch och middag äter du i samma restaurang. Det är lätt att börja tröttna redan dag två. Alternativet är att ta något snabbt i buffématsalen som likt Mc Donald's har exakt samma rätter varje dag.

5. Koll på pengarna - trodde du ja

Om du ska ha en kul och skön kryssning så måste du vara beredd på att betala. Spa, relax, fika, vatten, öl, vin, lek och spel, roomservice, utflykter - allt kostar extra. Priserna är i nivå med dem på landbacken.

6. Mycket att göra - men i samma miljö

Fartyget är ungefär som att vara på ett nöjesfält, men en hel vecka i sträck.

7. För hela familjen

Sätt barnen i dagisklubben medan du och partnern går på spa. Det är topppen om man inte vill göra saker tillsammans med ungarna på semestern.

8. Ny ful utsikt varje dag

Så fort båten lägger till i man förvandlas havsutsikten i regel till rostiga hamnbyggnader eller ännu rostigare fraktfartyg som tornar upp sig som en vägg utanför hyttfönstret.

9. Tryggt?

Visst, men var i helvete är min mobiltelefon som jag lämnade i shortsen i hytten? Eller kan jag ha förlagt den på båten? Om så är fallet så är det i alla fall ingen som hittat den och velat lämna in den till receptionen. Så jag får väl anta att den fortfarande ligger gömd någonstans utom synhåll.

10. Miljön

Som jag nämnt ovan, räknar man in flygresan till avgångshamnen i exempelvis Medelhavet eller Karibien så hamnar kryssningssemestern i segmentet miljöbov (och dessutom aningen oetisk enligt organisationen Schyst resande). Men givetvis beror det på vad man jämför med.

Följ ämnen i artikeln