Usla löner på svenska charterhotell i Thailand

Publicerad 2012-10-23

Så här bor arbetare i Khao Lak. Bilden kommer från Schyst resandes rapport.

Barnarbetare tvättar hotellhanddukar. Hotellanställda får 30 kronor i dagslön. Mängder av anställda får inga anställningskontrakt.

Så är läget på hotell i Thailand som används av Apollo, Fritidsresor och Ving, enligt en ny rapport.

– Charterarrangörerna bör säkerställa att hotellen och deras underleverantörer betalar ut minimilön, säger Elisabeth Åberg på Unionen.

Hemma hos en arbetare i Khao Lak. Bilden kommer från Schyst resandes rapport.

Rapporten "Ingen solskenshistoria" från nätverket Schyst resande (där bland andra Unionen, Ecpat och Fair Trade Center ingår) visar på omfattande missförhållanden vid de tio hotell i Thailand och tio hotell i Turkiet som undersökts.

I Thailand diskrimineras ofta migrantarbetare från grannlandet Burma. En diskare på ett hotell som används av Fritidsresor säger till rapportförfattarna:

– Jag har inga lediga dagar men de thailändska kollegorna får fyra lediga dagar i månaden. Jag får inte heller någon betald semester, är jag ledig görs avdrag på lönen.

På ett Ving-hotell säger en annan burmes:

– Jag känner mig diskriminerad av chefen. Jag får tyngre och slitigare uppgifter än mina thailändska kollegor. Jag vågar inte fråga vad de tjänar för då kan jag få problem, men jag tror att de tjänar 1 000–2 000 baht mer än jag.

Dessutom bor burmeserna ofta i undermåliga skjul:

- Boendet arrangeras av hotellet. Vi har sju toaletter för 60 arbetare, det räcker inte alls. De thailändska anställda har mycket finare rum, säger en burmes på ett Ving-hotell.

Risk för fler kränkningar

Rapporten visar bland annat att:

På nio av de tio hotellen i Thailand saknas anställningskontrakt hos de anställda.

På åtta av de thailändska hotellen finns arbetare som inte når upp till minimilönen — den lägst betalda tjänade 30 kronor om dagen.

På ett tvätteri som anlitas av Vings och Fritidsresors hotell förekommer tvångsarbete och barnarbete, med anställda som är 14 år.

I Thailand jobbar var fjärde intervjuad burmes illegalt på hotellen.

I Turkiet förekommer olaglig övertid på sju av tio hotell.

Tre fjärdedelar av arbetarna i Turkiet anser att deras lön inte räcker att leva på.

Rapportförfattaren Malin Kjellqvist från Fair Trade Center är särskilt kritisk mot att förhållandena på det thailändska tvätteriet inte har åtgärdats, trots att Ving och Fritidsresor informerades redan i juni om situationen:

– Risken är stor att liknande kränkningar av mänskliga rättigheter kan pågå på fler resmål, säger Kjellqvist.

Jobbar hårt för förbättring

De tre researrangörerna Apollo, Fritidsresor och Ving är mycket kritiska mot rapporten:

– I rapporten nämns att Ving skött hanteringen av tvätteriet dåligt. Vi finner detta mycket märkligt då vi i samråd med Fairtrade gjort precis som vi fått råd att göra, uppger Ving i ett pressmeddelande, där de samtidigt slår fast att situationen på tvätteriet "självklart" inte är acceptabel.

Alla tre bolagen poängterar att de jobbar hårt för att försöka förbättra de anställdas situation på hotellen:

– Det är lite trist att svensk charter får bilden av att vara det sämsta alternativet — trots att det i dag faktiskt är det bästa, hävdar Fritidsresor i ett pressmeddelande med anledning av rapporten.