Barnsligt kul i Goa

Uppdaterad 2017-07-27 | Publicerad 2008-11-10

Succé för Indienresan med Teo, 12, och Mo, 7,

Resa till Indien med barn – vågar man det?

Och vad gör man i så fall där?

Anna Fredriksson och Sofia French tog med sönerna, Teo, 12, och Mo, 7, till Goa för att testa Indien light.

Det blev – succé!

Redan på flyget ner ser vi att det nästan inte är några barn med på resan, bara våra pojkar och en bebis.

Också stränderna som vi besöker i Goa är ganska tomma på turistbarn. För oss som kommer från mörker och kyla blir bada ett måste, i alla fall de första dagarna. Hotellpoolen blir snabbt utkonkurrerad av de fina stränderna och det 27-gradiga salta vattnet.

– Vilka roliga vågor, ropar barnen förtjust.

– Och de är lagom stora, konstaterar vi mammor nöjt från våra solstolar.

Lätt att bli stammis

När barnen tröttnat på att hoppa i de skummande vågorna hittar vi vackra snäckor som det bor krabbor i, och håller utkik efter kokosnötsförsäljarna.

Stränderna i Calangute och Palolem är långgrunda med sandbotten medan Vagator är lite stenig. I Palolem är det tydlig skillnad mellan ebb och flod och mot kvällen blir stranden cricketplan för de indiska killarna som vi på dagarna sett sälja souvenirer.

I Palolem och Calangute finns det gott om solstolar med parasoll där du kan slå dig ner. Det enda du behöver göra är att köpa din läsk för 2,50 kronor och kanske din lunch för 12 kronor av restaurangen som ställt ut solstolarna. Efter två dagar på samma ställe vet personalen vad barnen heter och ni kan känna er som stammisar.

Känns tryggt

Vi känner oss trygga överallt men väcker nyfikenhet. Många vi möter intresserar sig för våra barn och stämningen blir vänlig och avslappnad när vi åker rickshaw eller äter på restaurang. När vi tar oss mellan de olika turistorterna och går på den grönsaksmarknaden skymtar vi det som vi uppfattar som Goabornas vardag.

Goa är förhållandevis välmående och vi ser bara ett fåtal tiggare och riktigt fattiga, även om Mo bekymrar sig över hur skruttiga fiskförsäljerskans fötter ser ut.

Det röda dammet lägger sig gärna över allt. De få saker som ses som sopor eldas upp där de ligger. Vägarna är smala och dåliga, alla tutar och kör om i tid och otid. En hel familj på vespa, alla utan hjälm är en vanlig syn. Mycket kan upplevas som kaos, men det fungerar.

– Nu har vi väntat  i 37 minuter på vattenmelonjuicen, suckar Mo och Teo.

När servitören äntligen kommer är det ananasjuice i deras glas. Hm ... men det är ju jättegott! Allt blir inte exakt som man har tänkt sig. Men det gör inget. 

Maten går hem

Barnen älskar maten! Eller kanske ska vi säga kycklingen. De äter kyckling på alla ledder och bredder: chicken tandoori, chicken korma, fried rice with chicken. Och det goda brödet butter naan till varje måltid.

Det internationella köket finns i form av pomfret (ja det stavas så!), helt godkända pizzor och spaghetti. En kulinarisk höjdpunkt är frukostmüslin på Bhakti kutir i Palolem och crossoverköket på Sublime i Anjuna.

– Får jag verkligen inte äta salladen? frågar Teo hela tiden när han får in maten och det känns konstigt att neka sitt barn grönsaker.

Men vi har bestämt att hoppa över sallader. Däremot njuter vi av färskpressad juice och av att få kokosnöt, ananas eller papaya uppskuren direkt på stranden och klarar oss förvånansvärt bra från turistmagsjukor.

Miljövänligt boende

Vi letade själva upp hotell och förbokade bara första natten på ett okej men charmlöst hotell i Calangute. Med barn under fem år är det förstås bekvämast att välja charter. Men med våra lite större barn blev det ett äventyr att bo på några olika ställen med varierande standard.

I Palolem trivdes barnen på det ekovänliga boendet Sevas. Där sov vi gott under myggnät i vår tvåvåningshydda av palmblad, lera och bambu. Vi tvättade oss i hinkar och sparade på det sättet 50 liter vatten per dygn. Vår toalett var ett uppmurat hål i marken där larver tog hand om den biologiska nedbrytningen. Allt var enkelt men rent. Barnen kunde röra sig fritt på det inhägnade grönskande området.

Bougainvillea/Granpa’s Inn i Anjuna blev en lyxig kontrast där vi njöt av poolbad, biljardbord och tv.

– Skönt att koppla av med lite Tom och Jerry, tyckte Mo.

Resa hit med barn – tänk på det här

Så länge man planerar ordentligt är en resa till Goa inget man bör vara rädd för att göra med små barn,

Det säger Andreas Heddini, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Förutom grundskyddet (polio/stelkramp/difteri) bör alla utom spädbarn ta vaccin mot hepatit A/B samt mot turistdiarré. Barn kan fara mycket illa av diarré då sjukdomen leder till uttorkning. Vaccin kan ges till små barn men barn som enbart ammas löper i princip ingen risk att smittas.

Familjer med små barn bör inte göra mer än dagsutflykter på landsbygden på grund av sjukdomsrisken. Risken för malaria är minimal.

Bra tips på resan:

Tvätta händerna ofta och noga. Gärna med alkogel som finns att köpa på Apoteket.

Ta med vätskeersättning (finns på Apoteket) och kontakta läkare om ditt barn drabbas av turistdiarré.

Drick flaskvatten istället för kranvatten. Låt bli råa grönsaker som du inte har skalat själv, de kan vara sköljda i kranvatten.

Var försiktig med maten, även på finare restauranger. Ät enbart varm mat som blivit ordentligt kokt eller stekt. Undvik glass och kalla såser.

Undvik kontakt med djur.

Källa: Andreas Heddini, läkare på Smittskyddsinstitutet.

Boka din Indienresa
här!

Text och foto: Anna Fredriksson och Sofia French

Följ ämnen i artikeln