Thailands gröna ö

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-20

På ön Koh Yao Noi väntar ett annat Thailand

Trött på nymanglade lakan och aktiviteter vid poolen?

På den lilla ön Koh Yao Noi utanför Phuket väntar ett annat Thailand.

Här kan du bo en natt hos en thailändsk familj – och samtidigt göra en insats för miljön.

Ni kan välja, antingen bor ni en natt hemma hos en familj, eller så bor ni i moskén i en vecka och hjälper oss att plantera träd, säger Bao.

Vi står i en träbyggnad med öppna väggar mitt på den lilla ön Koh Yao Noi utanför Phukets östkust.

Här har Bao, eller Dusit Butee som han heter egentligen, skapat en prisbelönt ekoturismklubb, som varje år tar emot hundratals turister och lär dem om fiske, gummiodling och hur man bäst bevarar den känsliga naturen på och runt ön.

Jag och fotograf Sara väljer en övernattning, homestay som det kallas, hos en familj. Trädplantering får vänta till nästa gång.

Klubben drivs av ett 30-tal familjer på den lilla ön. De flesta öbor har enkelt fiske eller gummiodling som levebröd, och för många har ekoturismen blivit ett välkommet tillskott i kassan.

Att man dessutom medverkat till att få stopp på rovfisket med stora trålare som höll på att utrota fiskbestånden i Phang Nga-viken har bara förändrat deras liv till det bättre.

– Vi hade stora problem här på ön för 15 år sedan. Enorma fiskebåtar förstörde korallreven runt ön när de drog fram med sina trålare. Vi var tvungna att göra något, berättar Bao.

Spännande program

Han bestämmer schemat för vårt kommande dygn. Först blir det en guidad tur runt den vackra lilla ön, sedan middag hos vår värdfamilj. Följande morgon väntar visning av fisket samt en utflykt med snorkling till de vackra kalkstensklipporna vid närliggande ön Koh Hong. Ett späckat, men spännande, program.

Efter att vi blivit visade risodlingar, gummiplantager, fruktträdsodlingar, mangroveträsk och några av öns fina stränder åker vi till huset där vi ska tillbringa natten. Vår värd heter Ran Hari. Han fru So har dukat fram ett fantastiskt middagsbord i det lilla köket. Grillad tonfisk, krispiga fishcakes, stark fiskfärs i bananblad, wokade grönsaker och så ris.

Vi slår oss ner tillsammans med Ran. Hans fru och den 13-åriga dottern Kan håller sig i bakgrunden.

– Falanger äter bara toast och spagetti, det gillar inte vi. Thailändare äter ris till frukost, lunch och middag, säger Ran.

Efter att ha studerat oss en stund förklarar Ran bestämt att thailändare gärna dukar fram många olika rätter på bordet – men man äter bara en i taget.

Sara och jag sneglar först ner på våra tallrikar och sedan på varandra. Vi har båda tagit för oss av flera rätter samtidigt. Aj då.

Hjälper till att klippa bananblad

Efter middagen hoppar Sara, jag och Ran upp på hans motorcykel och drar i väg till byn.

I dag är det kungens födelsedag och det är fullt av folk på gatorna. I en park står en stor scen med gigantiska porträtt av kungaparet omgivna av vackra blomsteruppsättningar.

Vi puttrar vidare till öns bästa pannkaksställe, enligt Ran. Vi beställer roti, de tunna pannkakorna som med fördel äts med banan, ringlad choklad och söt, kondenserad mjölk.

På en tv inne i den enkla restaurangen visas färgsprakande fyrverkerier från Bangkok, och vi pratar om kungen.

– Han är så stilig, så stilig, säger Ran stolt.

När vi kommer tillbaka till huset sitter So och dottern Kan och förbereder morgondagens servering. Familjen har en liten frukostrestaurang bredvid huset dit morgonpigga öbor kommer och äter.

Jag hjälper till att klippa bananblad i lagom stora bitar. De ska användas för små knyten med sticky rice, det söta riset som kokas med kokosmjölk och som ofta finns med på thailändska frukostbord.

– Inte för långa och inte för korta, det måste se vackert ut, manar Ran och skärskådar mitt arbete likt den stränga fader han trots allt är.

So och Kan ler bara lite blygt. Ingen av dem pratar engelska, men de verkar ändå uppskatta min hjälp. När vi tillverkat tillräckligt med knyten tittar Ran på klockan, det är läggdags.

Familjen har upplåtit dotterns sovrum till oss och när klockan slår nio släcker vi lampan och tränger ihop oss i den stenhårda sängen. I det myggnätförsedda fönstret fladdrar tunna rosa gardiner i den svala kvällsbrisen, och på avstånd hörs ljuden från festligheterna nere i byn.

Men vi, vi har en tidig morgon framför oss.

Äventyret man inte glömmer

– Vill ni ha frukost får ni komma nu! ropar Ran.

Klockan är sex och vi har försovit oss. Vimmelkantiga störtar vi ut till restaurangen som redan är full med folk. Hela tiden kommer nya gäster intrillandes och slår sig ner vid långborden. Bakom disken står So och slevar upp mat i små pastellfärgade plastskålar.

När vi fått i oss lite ris och några små, friterade brödbitar är det dags för en båttur till Hong Islands, en ögrupp ute i viken. På vägen tar Ran med oss ut på en stor ponton där han visar upp stora bassänger med nyfångad fisk och skaldjur.

Vi tuffar vidare genom det kyliga morgondiset och jag tänker på hur många gånger man suttit i en longtailbåt någonstans i Thailand utan att veta någonting om dess ägare.

Vi blir nog inte vänner för livet, Ran och jag, men jag hyser en stor tacksamhet för den gästfrihet och vänlighet han visat oss.

Och även om sängen var hård, morgonen tidig och vi inte riktigt klarat av att äta på rätt sätt, så kan både Sara och jag utan tvekan konstatera att just det här äventyret är något vi aldrig kommer att glömma.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Öborna startade ekoturismklubben för att stoppa rovfisket

Koh Yao Noi Eco Tourism Club startades 1986 som en ideell förening bland öborna på Koh Yao Noi.

Målet var att få stopp på det utbredda rovfisket som hotade både öbornas levebröd och korallrev och fiskbestånd runt ön. Numera ingår ön i en marin nationalpark, och naturen på och runt ön är ovanligt artrik med många intressanta djur och växter.

Från början ordnade klubben enkla kurser i traditionellt fiske, trädplantering och så vidare.

Numera erbjuder ekoklubben även homestay, övernattningar hos thailändska familjer på ön. Den som vill får delta i familjens arbete och lära sig mer om fiske, gummiodling, trädplantering, bevarande av mangroveträsk och så vidare.

Pris: Guidad tur runt ön, övernattning, mat, utflykt med fiske och snorkling kostar 2 300 baht/person (560 kr). En viss del av pengarna går till klubbens trädplanteringsprojekt.