Upptäck Island på en mellanlandning

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2004-04-25

Så får du ut det bästa av ön på 9 timmar

Bada i Blå lagunens naturliga spa, besök den gamla vikingadomstolen Tingvellir, titta på de heta vattenkaskaderna vid Geysir och det mäktiga vattenfallet Gullfoss.

Reykjaviks utflykter är anpassade till mellanlandningarna på väg till USA - och du hinner allt på en dag.

Häng med på en intensiv upptäcktsfärd.

09.30 Ta ett dopp i det blå

Hoppa över morgonduschen. Den tar du i Blå lagunen i stället. Det är ett naturligt spa med ett vatten som är mjölkblått av nyttiga mineraler och blågröna alger. Värmen kommer från underjorden och på vintern står ett moln av vattenånga över den stora utomhuslagunen, som i genomsnitt håller 37 grader - året om. Hoppa i, njut och skrubba huden med den nyttiga leran.

Passa på att äta en bit, för snart är det dags att ta sig in till Reykjavik igen för att stiga ombord på nästa tur.

13.15 Beundra vidderna

Turen går norrut in i Islands speciella landskap med snöklädda berg, grässlätter genombrutna av åar och - den tid vi är här - vintertomma flodbäddar med svart lavasand. När vikingarna först kom hit lär ön ha varit skogsklädd. Men de högg ned träden, för att ha något att elda med. Sedan dess har det en gång 50 meter tjocka jordtäcket blåst ut till havs. I dag är landskapet kargt och helt utan träd så när som på olika planteringsprojekt.

14.10 Kliv av kontinenten

Tingvellir heter den första sevärdheten. Från en platå ser du ut över Tingvallavatn. Under vikingatiden var detta högsta domstolen. Här utdelades dödsdomar, löstes tvister, arrangerades äktenskap och gjordes affärer i största allmänhet när islänningarna kom hit varje sommar och höll ting i över 300 år.

Här kan man också med några steg gå mellan Europa och Amerika - geologiskt sett. Sprickan mellan den europeiska kontinentalplattan och den nordamerikanska går nämligen rakt igenom området. Europa flyttas österut en centimeter per år medan Amerika glider en centimeter västerut.

- Vart femte år har någon vulkan utbrott på Island. Jordbävning är det var femte minut, säger Svanur Thorkelssón, guide på turen.

14.30 Mot Geysirområdet

Avgång till Geysirområdet med heta källor.

På vägen ser vi bondgårdar med små skjul ur vilka det står en plym av vit rök i den klara vinterdagen. Det är energijordbruk som säljer varmvatten och ibland också el.

Island är energirikt men det går inte att odla mycket mer än gräs, som blir bete till kor, får - och de berömda islandshästarna, som man ser lite överallt.

Däremot är ön helt självförsörjande på grönsaker, tack vare stora växthus som värms upp med jordvärme.

15.00 Heta kaskader

Redan på håll ser man ångan från de heta källorna vid Geysir.

Men Geysir själv, källan som gett området sitt namn och som brukade kasta upp en 25 meter hög vattenkaskad var femte minut, slutade upp med detta 1971. Sedan gjorde den inget väsen av sig fram till år 2000, då den på nytt blev aktiv, men mycket oregelbundet.

Men på fältet finns mängder med andra gejsrar. Det är en märklig syn att vid en ordinär kulle se en djup vattenpöl - som kokar. Gå försiktigt och följ avspärrningarna.

16.00 Ett vackert fall

Vattenfall finns det gott om på Island. Gullfoss är inte högst, men ett av Islands mest berömda. 32 meters fallhöjd ner i en 72 meter djup canyon.

En av Islands första miljökämpar, Sigridur Tomasdottir, räddade fallet från att bli ett kraftverk genom att hota kasta sig i fallen. I dag står en minnestavla med hennes profil vid fallen och du kan njuta av det gyllene smältvattnet. Gullfoss betyder just Gyllenfallet.

18.30 Dags att pusta ut

Tillbaka till Reykjavik. Stannar du över natten har du chansen att få fiskleverolja serverad till frukosten. Äckligt - men nyttigt.

Islänningar hör till dem som lever längst i världen.

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln