Se heta Egypten från en sval pool på Nilen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2003-01-21

Kryssningar för ofta tankarna till lyxiga turer på världshaven.

Men i Egypten kan du kryssa på världens näst längsta flod.

Resas Mats Olofsson steg på en flatbottnad flodbåt i Assuan och av i Kairo. Här berättar han om sina äventyr längs Nilen.

EGYPTEN. Tänk er att glida fram på Nilen, liggandes i en pool med en kall öl i handen.

En svag bris smeker kinden. Visserligen är den brännande het men vattnet i bassängen svalkar. Det är 40 grader i luften och vinden känns som en gigantisk hårtork i en finsk bastu.

På kajen inne i staden kommer beduiner som driver 40 vilda kameler framför sig. Djuren är ursprungligen från Sudan men ska till Kairo för att tämjas och deltaga i tävlingar.

I Egypten tävlar man med kameler som vi gör med hästar, på banor med vadslagning och stor publik. Man skulle kunna kalla det nationalsport – intresset är massivt. De sudanesiska beduinerna är Mellanösterns ”cowboys”, vana att bo under bar himmel direkt i sanden i öknen.

Vi har stigit på båten i Assuan efter att ha varit och tittat på Philaetemplet men även på den gigantiska dammen som när den byggdes var ett av världens underverk. Flera enorma statyer från faraonernas tid fick flyttas och svenska byggbolag var inblandade i det enorma projektet.

Nu glider båten nedför Nilen där öknen når ända fram till vattnet. För oss svenskar är det en sällsam upplevelse att det bara finns lite grönska i strandkanten. Vi står och hänger på relingen och betraktar den anrika arabiska segelbåten, felucca, som med sitt sprisegel stävar mot strömmen.

Så här har det sett ut i minst 5 000 år och historien ekar mellan trappstegspyramiderna. Längre bort syns Aga Kahns mausoleum som även det når ända ned till vattnet.

Båten lägger till. En lokal guide leder oss den korta biten upp till Edfu-templet. Vi har fullt sjå att värja oss mot alla nasare och månglare, den arabiska, intensiva försäljningstekniken är välkänd och här har den drivits till sin spets.

Med svensk kylighet lyckas vi komma igenom muren av souvenirer, men några väluppfostrade amerikaner fastnar i nätet. Längre bort brottas japaner med försäljarna och man undrar hur de kommunicerar.

Det känns skönt att komma in i det relativt svala tempelområdet men vi håller oss i skuggan hela tiden. Där är 42 grader varmt, men miljön och guidens berättelser får oss att glömma både hettan och tiden.

Fräsch mat ombord

Tillbaka ombord känns båten som en fristad, här får man vara ifred och personalen är så där lagom uppmärksam.

Alla måltiderna intas i den luftkonditionerade matsalen, menyn är internationell men råvarorna lokala. Grönsakerna smakar ljuvligt då de matats med sol dagarna i ända. Till och med löken är mer smakrik! Tränger solstrålarna ända ner i jorden?

Den egyptiska ölen till är ljuvlig, och precis så svalkande som man önskar sig på sommaren. Även kallt vitt vin, lokalt sådant, finns i baren. Men lägg gärna till en slant och beställ något utländskt i stället, det är välinvesterade pengar.

Dyka? Kliv av i Luxor

På väg nedför Nilen passeras flera lämningar efter den faraoniska kulturen. Intressanta stopp görs i Esna, Comombo och mindre kända ställen. Väl framme i Luxor kan man hoppa av båten, för att själv ta sig till Hurghada eller Sharm el-Sheikh för dyk- och badsemester, eller fortsätta med båten till Kairo.

Vad du än väljer, så bör man inte missa allt intressant runt staden Luxor. Det är här Konungarnas och Drottningarnas dal ligger, liksom utflyktsmålet Karnak-templet.

Inne i Luxor finns templet med de kända liggande lejonen på rad, ett måste när man är på plats. Efter en varm dag i tempelområdet kan man fly in i basarerna och ”fynda” souvenirer.

Tänk på att hur mycket du än prutar blir du lurad, så betala inte ett dugg mer än du själv tycker prylen vara värd.

Efter ytterligare ett par strandhugg och tempel glider vi in i Kairo. Det känns skönt med lite omväxling, livet ombord är rätt händelselöst.

Härdade som vi är av alla försäljare längs Nilen, kliver vi in i huvudstadens legendariska basarer – Khan el khalili. Här är de rimligt påträngande och med lite prut-teknik kan man fynda. Kanske ett backgammon-spel med intarsia av trä och pärlemor, eller en arabisk kaffekanna i mässing? För maskeraden kanske en dish-dash, den lokala särken alla går klädda i, med tillhörande Palestina-sjal.

Här finns även orientaliska mattor, men se upp – utan ordentlig kunskap är det lätt att bli lurad. Då är det trevligare att åka ut till någon av ateljéerna där textilierna tillverkas och där handla i lugn och ro.

Även om tempel- och gravbesöken varit många under kryssningen – pyramiderna vid Giza är ett måste. De ligger där Kairo slutar i väster och Sahara tar vid. Mycket geschäft men fantasiska byggnadsverk uppförda av en svunnen kultur.

Klättra upp på pyramider

Den spänstige klättrar hela vägen upp och spanar ut över öknen, eller kryper in i centrum av Cheopspyramiden. Den bekväme rider kamel ned till Sfinxen och tänker på att Napoleons soldater var här och frilade vissa stycken.

Avsluta dagen med ett besök på Egyptiska museet där en stor del av innehållet från Tutankhamons grav finns bevarat. En guldprakt utan motsvarighet och något av det mest fantastiska man kan uppleva från en av världshistoriens mest framgångsrika kulturer.

Kontrasten blir desto större när man kliver ut på gatan och möts av det totala kaoset. Det är Egypten i ett nötskal.

Mats Olofsson (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln