Ett dopp i det blå

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2004-01-04

Badväder mitt i vintern på Island läsarnas nordiska favorit

Det är den nionde december, två minusgrader och från Nordatlanten kommer en svag, isande vind.

Kylan biter i huden och fötterna värker mot den frostiga marken.

Det är badväder på Island.

Badvakterna går utmed kanten i tjocka overaller, mössor och handskar. Rimfrosten ligger vit på de svarta lavastenarna. Våta fotspår på trätrallarna har frusit till is och blivit hala.

Att ta av sig badrocken och stå där i kylan i bara badbyxor känns absurt. Fötterna värker redan.

Men redan efter första steget i Blå lagunens 39-gradiga vatten försvinner smärtan och ersätts av välbehag. Vattnet är ett paradis. Ångande varmt, grumligt av hälsosamma mineraler, magiskt blått.

Värmen kommer naturligt från jordens inre, två kilometer ned i marken, och ångan ligger som en tjock dimma över lagunen i den klara vintermorgonen.

Efter bara några steg på den mjuka botten försvinner de kolsvarta lavastenarna vid strandkanten ur sikte, en liten bro dyker upp, genom dimman hörs röster från andra badande. Det luktar svagt av svavel och olika mineraler. Färgerna runtomkring är dämpade: svart lavasten, brunt trä, vit ånga och blått vatten. Landskapet är som taget från en ond saga.

- Jättehäftigt. Det här är värt hela resan, säger Elisabet Franzén, 29, från Stockholm som är på Island med sin familj i fem dagar.

- Det är annorlunda, säger hennes man Patrick Ekenman, 32. Badstränder finns överallt i världen, det här finns bara här.

Deras son Alvin, 5 månader, är yngst i lagunen. Han guppar synbart belåten i en badring och njuter av värmen.

Äldst är islänningen Stefán Thorsteinsson, 72. Han har normalt psoriasis över hela kroppen - om det inte varit för badet.

- På vintern badar jag tre gånger i veckan. Nu har jag bara utslag på armbågarna och knäna.

Vattnet består till 70 procent av havsvatten men är alldeles grumligt av hälsosamma mineraler och blågröna alger som ger det dess speciella färg.

Trätrallarna och broarna har fått en tunn marmorliknande stenhinna och botten är täckt av en vit lera från vattnet. Leran fungerar som ett slags nyttig peeling. Här och där finns lådor med lera att smörja in sig med.

Lagunen upptäcktes av en slump 1969 då den närbelägna staden Grindavík letade efter ett lämpligt ställa att utvinna jordvärme från.

- Då fanns det ingen anläggning, man tog bilen ända fram och klev i på den vassa lavabottnen. Ofta rev man sig blodig på fötter och ben, säger guiden John Spencer, 60, ursprungligen från Kanada, men bosatt på Island sedan 39 år.

1975 öppnade den första anläggningen. Dagens spa-anläggning byggdes 1999 och är en av Islands självklara turistmål med guidade turer på vägen ut till flygplatsen.

- Första vintern tog jag ledigt från guidejobbet för att bara bada, säger John Spencer.

På sommaren är parkeringsplatsen full och i badet trängs turisterna.

- Den bästa tiden är maj. Då är det sommar och fåglarna har kommit - men inte turisterna.

Snabbfakta

Guide/Lagunen

HETASTE RESMÅLEN 2004: Norden

Bo Svernström

Följ ämnen i artikeln