Sugen på en semla – dra till Laos

Uppdaterad 2019-01-28 | Publicerad 2009-10-28

”Det smakar som hemma”

Trött på shoppinghysteri och trafikkaos?

Längtar du efter lugn och ro och en kanelbulle – eller kanske en semla?

På Scandinavian Bakery i Laos huvudstad Vientiane hittar du allt på samma gång.

Redan när man går genom gränskontrollen märker man att något är annorlunda. I Laos finns gyllene tempel, orörd djungel och ett lugnare tempo än i Thailand. Huvudstaden Vientiane med sina 200 000 invånare känns mer som en by än en stad.

Och så – mitt bland alla annorlunda, genuina miljöer dyker plötsligt Scandinavian Bakery upp. Här doftar det av nybakade svenska bakelser och kaffe och det har det gjort i 15 år.

– Svenska backpackers är väldigt trogna kunder. Ofta checkar de först in på hotellen och går sedan raka vägen till oss för att fika, berättar grundaren och ägaren Sune Wissmar.

Svenskar tittar in

Inne på kaféet sitter tre killar från Jönköping som passar in i den bilden.

– Det här är den bästa frukosten under resan, säger Linus Schälin.

Tillsammans med sina kompisar Joakim Wallstedt och Richard Pettersson är han mitt i en fyra månaders resa i Sydostasien. Förutom Laos ska Thailand, Kambodja och Vietnam betas av.

– Vi kommer att tipsa andra att komma hit, säger Joakim Wallstedt.

Strax efter ställer sig två tjejer från Umeå framför disken med bakelser.

– Vi ska köpa en tårta till vår kompis som fyller år, berättar Nathalie Karst

Hon och kompisen Sara Holmlund är också ute på en längre resa i Sydostasien. Efter månader med annorlunda matupplevelser är det trevligt med ett avbrott från det exotiska.

– Det här är underbart, det smakar som hemma, konstaterar de.

Cashew i mandelmassan

I takt med att förmiddagen blir till eftermiddag kommer fler Vientianebor in och köper fikabröd. Vid kaffemaskinen står Duane och gör en cappucino som en kund beställt.

– Jag har lärt mig massor om svenskt bröd och godis, säger hon och skrattar.

Inne i bageriet har konditorn Bang jobbat sedan tidig morgon.

– Semlorna är ganska lätta att göra, berättar hon samtidigt som hon skär av toppen på fyra kardemummabullar.

Snabbt och effektivt spritsar hon på den vispade grädden. Mandelmassan lägger hon i mitten innan hon lägger på locket. Överst pudrar hon rikligt med florsocker.

– Mandelmassan gör vi själva. Av cashewnötter, avslöjar Sune Wissmar.

Under eftermiddagen sätter sig tre killar från Malmö på uteserveringen. På bordet står två semlor och en prinsessbakelse.

– Det här är samma kvalité som hos min farfar som var bagare, säger Petter Georgsson.

Filial i tempelstaden

Bageriet finns även i tempelstaden Luang Prabang i norra Laos. Sune Wissmars son Daniel driver dessutom en kedja med pizzerior som bakar svenska pizzor med namn som Zlatan och Hawaii.

– Jag blir kvar så länge det känns roligt. Nu bygger vi ut och gör oss redo för fler kunder, säger Sune Wissmar.

Utanför bageriet drar ett gäng backpackers förbi och letar efter någonstans att sova. I handen har de en Lonely Planet-guide. Några av dem skjuter upp problemet och bestämmer sig för att fika istället. Malmökillarna har ätit upp bakelserna men har upptäckt en brist i sortimentet.

– Det verkar som om snuset är slut. Synd, vi har varit utan i nästan två månader, säger Petter Forsang.

Andreas Mattsson /text & foto

Följ ämnen i artikeln