Tävlingen: Här är Sveriges bästa turistboenden

Årets Kudde utsåg vinnare i sex kategorier

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2019-11-11

Vinnarna av årets kudde finns runt landet.

Vilket är Sveriges bästa vandrarhem, var finns det bäst frukost och hur ser det mest hållbara vandrarhemmet ut? Det utser Svenska Turistföreningen i tävlingen Årets kudde.

– Det personliga värdskapet får finalisterna att vinna folkets hjärtan, säger Jenny Engström vid STF.

Årets Kudde är tävlingen där Svenska Turistföreningen, STF, utser vilka som är bäst av Sveriges hotell, vandrarhem, pensionat, fjällstugor och fjällstationer. Det är Sveriges 250 STF-anslutna boenden som är med och tävlar om utmärkelser i sex kategorier.

– Varje år går vi ut till alla våra gäster och medlemmar och ber dem rösta på boendet som de tycker är härligast. I år fick vi in ungefär 3 000 röster, det är ett fantastiskt engagemang, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig vid STF.

Tre av tävlingskategorierna går under namnet gästernas val och där är det alltså gästerna själva som får rösta fram sina favoriter. De andra tre är årets frukost, natur- och kulturupplevelse och hållbarhet, där vinnarna utses av en jury.

Vad finns på alla boenden?

Årets Kudde är en årlig tävling som arrangerats sedan början av 2000-talet. Prisets namn baserades på en gemensam nämnare vid alla boenden.

– Vad är det som finns på alla våra boenden? Jo, det finns ju kuddar. I början tror jag till och med att priset var en kudde, säger Jenny Engström.

I dag får finalisterna nöja sig med ett diplom, eller kanske är det äran som spelar mest roll?

– Det var så häftigt att se några av vinnarna gråta när vi skulle ta vinnarbilden, det här är så stort för många av dem. Många är småföretag så att få en bekräftelse på att man driver sitt lilla drömställe på ett härligt sätt är jättestort.

Här är vinnarna av Årets Kudde 2019. Övre raden: Agneta/STF Kungsgården Långvind, Cecilia/STF Nyrup Naturhotell, Jörgen/STF Kungsgården Långvind, Cesar & Klara/STF Möja Vandrarhem, Pontus/STF Långholmen, Cai, sa/STF Jokkmokk Åsgård, Andreas/STF Falun Vassbo, Johan/STF FjällstugorNedre raden: Sussi & Hans/STF Brantevik Råkulle Vandrarhem, Elin/STF Saltoluokta, Alexandra/STF Blåhammaren, Simona/STF af ChapmanSaknas på bilden är värdarna från; STF Ivögården Mat & Vingård, Skåne, STF Villa Söderåsen B&B, Skåne, STF Hemavans Fjällstation och STF Ammarnäs Vandrarhem som inte kunde närvara.

Viktigt med det personliga mötet

Årets vinnare i tävlingen är spridda runt landet. Bästa fjällstation blev Blåhammaren i Jämtland, och bästa fjällstuga är Nallo Fjällstuga i Lappland. Bästa vandrarhem blev Möja vandrarhem i Stockholms skärgård.

– Vikten av det personliga mötet är någonting vi har märkt av, det personliga värdskapet får finalisterna att vinna folkets hjärtan, säger Jenny Engström.

Möja vandrarhem fick silver i kategorin årets vandrarhem 2018. Nu har de tagit hem guldet.

– Det känns fantastiskt. Vi har bara haft Möja vandrarhem i tre år så det är verkligen en jättehärlig känsla, säger Clara Grivans som driver vandrarhemmet tillsammans med sin man Cesar Grivans.

Paret delar gärna med sig av sina smultronställen till gästerna.

– Vi är väldigt personliga med våra gäster. Vi sätter en ära i att möta upp alla som kommer till anläggningen. Det är en ganska brokig skara som bor hos oss så vi stämmer av deras behov och lyssnar in.

På Möja vandrarhem är det mest liv mellan april och september, då har Clara och Cesar fullt upp.

– Det är fantastiskt roligt att träffa så mycket olika människor. Vi har många utländska gäster som är helt tagna av miljön i skärgården, vi blir lätt hemmablinda, säger Clara Grivans.

Här är årets vinnare

Årets kudde delas upp i sex kategorier. Årets vandrarhem, årets fjällstation och årets fjällstuga som utses av gästerna, och årets upplevelse, hållbarhet och frukost som avgörs av en jury bestående av medlemsombud, styrelsemedlemmar och ledningsgrupp hos STF.

Årets vandrarhem – STF Möja Vandrarhem, Stockholms Skärgård

Motivering:
”När gästerna själva får bestämma är det här, i mötet mellan karga, syrerika omgivningar och varm, inbjudande gästfrihet, som verklig magi skapas. Besökarnas omdömen om årets guldmedaljör ringar in hur mäktig natur och vänlig välvilja tillsammans skapar oförglömliga boendeupplevelser: ”…efter snålblåst i narig ytterskärgård är det som att komma hem och in i värmen. Lisa för själen.”

Möja vandrarhem blev gästernas favorit 2019.

Årets fjällstation – STF Blåhammaren Fjällstation, Jämtland

Motivering:
”Att komma hit är som att få det bästa av allt man kan önska sig i livet”. Denne vandrares ord är en del i en veritabel kör av upprymda gästers omdömen. Den storslagna skönheten, de fantastiska matupplevelserna och det omisskännliga leendet från personalen. Sveriges vandrare är överens - för att nå Sveriges bästa fjällstation behöver du leta dig upp på hög höjd.”

Blåhammaren Fjällstation har det bästa av allt man kan önska sig, enligt en vandrare.

Årets Fjällstuga – STF Nallo Fjällstuga, Lappland

Motivering:
”Ett stenkast från Kungsleden, omgiven av dramatiska bergsväggar, ligger en stuga som letat sig in i många vandrares hjärtan. Här är det både boendet och platsen som spelar roll. Upptäckarlusten och äventyrsberättelserna sitter i väggarna. Trötta gäster får ett leende från stugvärden och slår sig sedan ner för att utbyta historier innan det är dags att krypa ned i en varm säng inför morgondagens äventyr.”

Nallo Fjällstuga bjuder på dramatisk utsikt.

Årets upplevelse – STF Ivögården Mat & Vingård, Skåne

Motivering:
”Den pittoreska miljön är en perfekt plats att förlora sig i sagor, skrönor och scones. Mat och historia lägger grunden för dig som är en lika aktiv som vetgirig person. Vandra, bada, fiska, cykla, klättra – eller varför inte utforska platsens spännande historiska bakgrund, där spår från urtidsdjur och mängder med fossiler berättar om en spännande förhistorisk tid. På kvällen njuter gästerna av egenproducerat vin, mat lagad från grunden och historier från öns lokala berättare. Det är inte för inte den kallas ”Den lilla sagoön”

På STF Ivögården Mat & Vingård kan gästerna dricka egenproducerat vin.

Årets hållbart – STF Falun Vassbo Vandrarhem, Dalarna

Motivering:
”Priset för mest hållbara boende går till ett ställe som ökat sin självförsörjning och minskat sina fotavtryck - inte av plikt, utan av intresse och engagemang. Ett slutet kretsloppssystem för fisk- och grönsaksodling är kronan i matförsörjningen, och gäster bjuds på egen äppelmust och sylt och marmelad från egna svarta vinbär. Inget ska gå till spillo i onödan, så för att minimera matsvinnet vägs matavfallet varje dag.”

Falun Vassbo Vandrarhem har jobbat hårt på sitt hållbarhetstänk.

Årets frukost – STF Villa Söderåsen B&B, Skåne

Motivering:
”I en vacker sekelskiftesvilla, vid böljande bokskog och hisnande rasraviner, vaknar du till en frukostbuffé utöver det vanliga. Borden dignar av njutning: chiapudding, sojgurt, smoothies, frukt, läckra bröd, veganska pastejer, ostar och korvar– allt KRAV-märkt och vegetariskt, utan att göra avkall på smakrikedom, mångfald och variation. Hit kan alla känna sig välkomna. Stanna på en lång och härlig frukost.”