Guide till Stuglandet – och hundratals fria övernattningar

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2017-06-16

Runt om i Sverige finns ett par hundra stugor och kojor där du kan övernatta utan kostnad.
Övernattningsstugor öppna för vem som helst.
En naturupplevelse och möjlighet som väldigt få känner till.
I boken, Stuglandet, har stugorna där du kan sova gratis kartlagts.

Stuglandet – en guide till fria övernattningar, av journalisten Kjell Vowles och fotografen Moa Karlberg, är en spännande och kulturhistorisk resa genom Sverige. En unik sammanställning, från norr till söder, av fler än 200 övernattningsstugor och kojor i landet, där du får övernatta gratis.

Stugor som sinsemellan är väldigt olika och byggda av vitt skilda anledningar. Stugor som ägs eller förvaltas av olika huvudmän.

Kulturminnesplatser

– Det är länsstyrelser och kommuner som vill uppmuntra till friluftsliv till exempel. Det är hembygdsföreningar och byalag som vill visa upp sin hembygd. Här finns också några privata gamla hem. Ibland är det en kombination där kommunen äger och någon annan har uppdrag att förvalta dem, förklarar Kjell Vowles.

Varje stuga är en unik upplevelse. Ett gammalt hem, som hembygdsföreningen i Torsås sköter, har förstås en annan historia än stugan med solpaneler i Bergslagen, som länsstyrelsen byggde för några år sedan. Många stugor har tidigare varit permanenta hem, där människor brukat jorden. Många har blivit kulturminnesplatser.

Kostnadsfri sängplats

– Våra grundkriterier har varit att det ska finnas någon form av britsar eller sovplatser och att det inte ska kosta någonting. Vi har utelämnat en handfull som av olika anledningar inte ville vara med och vi har säkert missat någon stuga, fortsätter Kjell Vowles.

Hur är tillgängligheten?

– De flesta står öppna. Kan inte boka dem och är det redan någon där så får man samsas. Kan bli många spännande möten, säger Kjell Vowles.

Hur länge får man stanna?

– I de flesta fall är det inte utskrivet men allemansrätten känns som en bra tumregel. Grundprincip är en natt.

Under två och ett halvt år kartlade Kjell Vowles och Moa Karlberg stugorna för att kunna lyfta fram resmål som vare sig bygger på dyr konsumtion eller klimatförstörande flygresor. Först via envetet telefonarbete till länsstyrelser, kommuner, hembygds- och turistföreningar, byalag och via google samt tips. Sedan via egna besök.

Hur fick ni idén?

– Det började när jag var ute och vi besökte en stuga. Jag har känt till några stycken tidigare, men då började vi fundera på hur många som finns, säger Kjell Vowles.

Några liknande projekt på gång?

– Nej, men det finns ju också stugor där man betalar en 50-lapp eller så per natt. Kanske en bok om övernattningar under 100-lappen.

Författarnas fem favoriter

1. Blommastugan – 2 sovplatser och dass

Blommastugan – författarnas egen favorit.

Mellan Degerhyltan och Törnemåla i Torsås kommun i Kalmar län. Förvaltas av hembygdsföreningen i Gullabo. Ligger längs cykel- och vandringsleden Gullaboleden. Med bil eller buss + 5 km promenad från Torsås. Här finns inget vatten men gasolplattor. Bebodd fram till 1987. Men skogsarbetare Gustav, som bodde här hela sitt liv, hade inga arvvingar som ville ta hand om stugan och när han dog donerades stugan till hembyggdsföreningen som lagt ner många timmars ideellt arbete

2. Aivakstugan – 3 sovplatser, dass, kamin, ved och vatten

Ligger vid sjön Överst-Juktan i södra delen av Vindelfjällens naturreservat i Västerbotten och förvaltas av länsstyrelsen. 18 km vandring, börja i Ammarnäs (buss från Umeå) och vandra söderut över Guvertfjällen. Ta med fjällkarta och kompass. Finns kamin i stugan – ta med stormkök är bra och rikligt med mat. Här bodde lantbrevbäraren med fru och åtta barn, inpå 1950-talet.

Lafallshöjden.

3. Lafallshöjden – 2 sovplatser, dass och vedspis

Norra Gunnarskog i västra Värmland. Förvaltas av hembygdsföreningen i Gunnarskog som också sköter den stora slåttern, 3,2 hektar, i slutet av juli. Fantastisk fin flora i ett område som var ett levande lantbruk på 1970-talet. Vandringsled från Larstomta, drygt två mil, eller med buss till Gunnarskog (från Arvika). Med bil hela vägen.

4. Fresketäppa – 4 sovplatser, dass och kamin

Norra Gunnarskog i västra Värmland. Förvaltas av bygdelaget. Vandringsled från Larstomta, knappt 13 km eller med buss till Gunnarskog (från Arvika). Hit har det aldrig gått några vägar. Stugan var bebodd fram till 1948, sedan stod den tom i mer än 50 år innan bygdelag renoverade den.

5. Hjortronbergsmossen – 6–8 sovplatser, dass, kamin och ved

Hjortronbergsmossen har solpaneler på utsidan.

Djupdalshöjdens naturreservat, i Örebro län norr om Kopparberg och förvaltas av länsstyrelsen. Byggd för ändamålet och har solpaneler på utsidan. Välutrustad med porslin och köksutrustning. Åka kollektivt med buss (från Kopparberg) och vandra 14 km. Bilburna – parkering vid Älvhöjden + 5 km promenad.

Följ ämnen i artikeln