Så klarar du en långflygning med små barn

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2018-03-05

Maya Jacobsson och hennes döttrar är vana flygresenärer.

Gallskrik, trots, blöjbyten och massor med spring i benen.
Att flyga med barn kan vara en mardröm när allt går fel.
Men med rätt förberedelser klarar du timmarna ombord utan problem.
Resvana Maya Jacobsson ger dig en ”flygmammas” bästa restips.

Céline var tre månader gammal när hon flög för första gången. Då korsade hon Atlanten tillsammans med sin mamma Maya Jacobsson och sedan dess har Céline som hunnit bli fyra år och även hennes lillasyster Olivia Jane som är tre, blivit vana flygresenärer.

– Barnen gör i snitt tio till tolv flighter per år. I vår familj bor jag och min man på varsin sida Atlanten. Farmor och farfar bor dessutom i Karibien. Allt sammantaget har resulterat i en hel del resande för alla inblandade i vårt lilla företag ”Familjen AB”, säger Maya Jacobsson.

Åtta timmar på flyget

Att resa mellan Stockholm och New York tar ungefär åtta timmar. Eftersom Maya och barnen ofta flyger själva så har Maya skapat tydliga rutiner kring resandet för att allt ska flyta på så bra som möjligt. Hon söker inte bara efter bästa priset när hon letar flygbiljett utan även efter bästa avgång. En nattflight kan i bästa fall garantera utsövda och pigga barn när de anländer till destinationen.

För Maya startar resan i samma stund som hon måste lämna ifrån sig barnvagnen på flygplatsen.

– Alla flygplatser fungerar olika. På Arlanda måste alla barnvagnar lämnas redan vid incheckningen. Lånevagnar erbjuds, men för de allra minsta fungerar inte Arlandas paraplyvagn helt utan rygg och nackstöd. Min lösning är bärsele när barnen är små, säger Maya.

Smart packning

En incheckad barnvagn innebär att man som förälder är vagnlös ända fram till bagageutlämningen, men vissa flygbolag erbjuder ”deliver at gate” och då får man vagnen när man kliver av planet.

Maya packar alla flytande produkter som till exempel klämmisar i en zip-lockpåse som lätt kan dras upp och läggas på bandet i säkerhetskontrollen.

Att sitta stilla i åtta timmar är omöjligt för de flesta barn i treårsåldern. Maya ser till att ha lite leksaker i väskan.

– När vi väl är i luften får barnen en ny liten leksak. Men inga lösa delar som kan trilla under stolen och rulla tio säten bort. Det behöver inte vara något dyrt, personligen har jag tagit inspiration av de tågleksaker man fick av SJ på 80-talet. De får även en målarbok och en flerfärgspenna som är bättre än en ask kritor som enkelt kan tappas och rulla iväg.

Pappa Foyd och barnen Céline och Olivia Jane sover gott på planet på väg till New York.

Minitoalett på sätet

När de tröttnar på att underhålla sig med leksaker och pennor får de se en film på paddan.

När flickorna fortfarande var små och hade blöjor ordnade Maya ett snabbt blöjbyte i flygplansstolen om det bara handlade om en kissblöja. Ett engångsunderlag skyddade stolen. När de blev lite äldre kunde de använda en liten potta, Oxo Potty, som Maya köpt i USA. Det är en minitoalett som man fäster en engångspåse i. Den går att fälla upp direkt i flygplanssätet och påsen med kiss knyts sedan ihop och slängs. Oxo Potty går även att sätta på flygplanstoalettens och hotellrummets sits så att barnen kan sitta tryggt och stadigt.

Matfavoriter för de minsta

Det är inte alltid som flygplansmaten fungerar för små barn som är kräsna. Maya tar alltid med sig kalla plättar eller korv och makaroner i en burk. Och nödlösningen är pulvergröt både ombord på planet och framme vid destinationen.

– Vi reser väldigt ofta till farmor och farfar i Karibien. Det är en fantastisk plats, men matmässigt lite klurigt för våra barn. Efter en hel dag på stranden är det inte alltid spännande med ett stadigt mål exotisk mat. Pasta är naturligtvis en vinnare i alla lägen, men för att vara säker på att barnen får i sig vad de behöver har jag alltid med mig en hel förpackning pulvergröt som jag kan dryga ut med när matlusten tryter inför övriga alternativ, säger Maya.

För att vara säker på att barnen dricker tillräckligt mycket i värmen serverar hon en flaska med pulvermjölk före middagsluren och vid nattning.

Mayas sex guldtips – så blir resan en dröm

  1. Om du flyger ensam med små barn, ta med dig god mat som går att äta med en hand till dig själv. När jag flyger själv med barnen från New York köper jag alltid med en fullkornsbagel med avokado, lax, sallad och lök. Det är guld värt vid midnatt när båda barnen somnat.
  2. Välj ett handbagage med stor öppning. Lägg alla småprylar i zip-lockpåsar som du kan rada upp på längden. Det är optimalt att kunna se allt som ligger i väskan, att kunna sticka ned handen och direkt få upp vad du vill ha.
  3. Tänk lager på lager när det gäller kläder. Temperaturen i kabinen är ibland olidligt hög innan start. Men när ventilationen startar kan det helt plötsligt bli iskallt.
  4. Vårt reseapotek är inte stort, men påsen hänger med ända in i flygplanskabinen. Den består egentligen bara av näsdroppar för barn och Alvedon för barn. Båda har uträttat under på våra stundtals snoriga barn som skall ut och flyga. Jag packar även med apotekets vätskeersättning.
  5. ”Less is more”. Om du reser med fler än ett barn, gå då inte på samma misstag som jag gjorde vad gäller produkter som ”Trunki” (En kabinväska för barnen som de både kan dra själva och dessutom bli dragna på.) Att dra sin egen väska är kul fram till säkerhetskontrollen ungefär, därefter har du ännu ett bagage att släpa på...
  6. Jag har som regel att kunna ha båda händerna fria från bagage när jag reser ensam med två barn. Detta innebär att det blir en ryggsäck samt en strandväska på axeln med stor öppning med lätt åtkomlighet.

Mayas tips för sömn ombord

  • Vintertid har jag förvandlat min dunjacka till sovsäck får vårt äldsta barn när det är dags att sova. Jag lägger henne så att hon har huvudet i huvan och drar ihop dragkedjan, hon tycker att det är riktigt mysigt och somnar inom tio minuter varje gång.
  • Ta med en tunn sjal som kan användas både som täcke till sovande barn och för att skapa ett tälttak över bassineten för riktigt små barn. Båda våra flickor har sovit gott i flygplanets bassineter, men stördes ibland av personal och passagerare som passerade. De sov bättre när jag fäste min sjal en bit upp på väggen och lät den hänga över som ett tak.

Barnvänliga matfavoriter

  • Häll exakt mängd grötpulver i en zip-lockpåse. Den är bra både som nattmål och frukost, blandas enkelt till med lite varmt vatten från flygpersonalen.
  • Färdigkokt korv och makaroner i medhavd bytta eller kalla plättar lockar alltid barnens matlust. Plocka med dig sockerrör från flygplansfiket att strö över plättarna istället för sylt om barnet är svårtrugat. Funkar fint framför filmen eller som räddare i nöden när man landat och barnen är hungriga innan man hunnit fram till hotellet.
  • Pulvermjölk i nappflaskor färdiga att spädas med varmt vatten. Funkar fint när det är dags att komma till ro i en smått annorlunda miljö.
  • Klämmisar, russin och choklad är smarta snacks att ta fram mellan måltiderna.
  • Några engångstallrikar och plastskedar kan vara bra att ha med i väskan.
Ladda hem och ta med Aftonbladets
resguider