Champagne över en helg

Uppdaterad 2018-08-09 | Publicerad 2011-09-14

Åk till bubblornas rike på en lyxweekend

Champagne betyder lyx, glamour och fest.

Men det finns en verklighet bakom den glittriga fasaden – som ger ett mer bestående rus än själva champagnen.

Följ med på en bubblande semester i Frankrikes mest kända vindistrikt.

Tre och en halv timme och en dryg tusenlapp. Mer avlägset än så är inte Champagnes böljande vinodlingar, charmiga små byar och vingårdar. Champagneälskande engelsmän, holländare och belgare har för länge sedan hittat hit, men för oss svenskar har det varit lite trevande fram till nu. Kanske har vi inte insett hur nära det är.

”Fler svenskar”

– Efter millennieskiftet har det dykt upp fler och fler svenskar för varje år, berättar Valérie Tribaut, 39, som driver en liten familjeägd vingård tillsammans med sin bror och sina föräldrar.

Valéries vingård ligger högt på en kulle i byn Hautvillers. Från trädgården har vi en milsvid utsikt över fälten och staden Epernay – själva hjärtat av Champagne. Jag får veta att platsen vi står på egentligen är utmärkt odlingsmark, men att utsikten här är så vacker att Valéries far kände sig tvungen att anlägga en trädgård i stället.

Han uppfann champagnen

– Det här är en typisk by för det här området, säger Valérie och pekar neråt gatan som slingrar sig mellan små stenhus med blomsterprydda fönster och dörrhål.

– Men kanske att det här stället är lite speciellt ändå. Den kända champagnemunken Dom Pérignon levde och verkade här. Han är även begravd nere i kyrkan i byn, säger hon.

Dom Pérignon är känd för att på 1700-talet uppfunnit champagnen, eller i alla fall bidragit till att utveckla den till vad den är i dag. Det är även ”Dompan” som givit namn åt märket Moët & Chandons svindyra prestige-champagne.

Det började här

Med den vetskapen kan jag nästan känna historiens vingslag som små vindpustar från vinodlingarna nere i dalen. Det var här, på just denna plats allting började.

Måste man vara kunnig för att verkligen uppskatta en fin champagne, undrar jag.

– Absolut inte. Det är det som är mitt jobb – att berätta om champagnerna. Vissa som kommer hit ger visserligen intrycket av att veta allt om vin, men ofta visar det sig att de inte vet någonting, säger Valérie och skrattar.

Börja dagen i Reims

Det är lätt att ta sig runt i Champagne med bil eller cykel och målet med resan – att dricka champagne – är något som ju tilltalar de flesta. Skyltar vid vägkanten visar vägen till provsmakningar och rundturer i gårdarnas vinkällare. Jag frågar Valérie Tribaut var hon skulle ta med mig om vi hade en dag i Champagne.

– Vi skulle börja i Reims, den större staden norrut, och besöka producenten Pommery. Jag har hört mycket bra om deras källartur. Jag skulle även passa på att besöka den vackra katedralen i Reims där Frankrikes kungar brukade krönas. Därefter skulle jag åka ner till Epernay. Där finns många trevliga restauranger. Sedan kan man åka längs någon av de vackra turistvägarna som utgår från Epernay och besöka lite mindre vingårdar.

Visste du detta om Champagne?

Visste du att ...?

Det sägs att man använde kupningen på drottningen Marie Antoinettes bröst för att forma 1700-talets champagneglas.

Vill du kunna ”name-droppa” ett enda namn kopplat till champagne ska du lägga Dom Pérignon på minnet. Han är känd för att ha uppfunnit, eller snarare utvecklat champagnen på 1700-talet.

Bubblorna i champagne uppstår genom att låta vinet jäsa ytterligare en gång efter att det tappats på flaska. Att sedan avlägsna jästfällningen från flaskan utan att bubblorna försvinner är ett prestigefyllt hantverk som Champagnes vintillverkare är mästare på.

Champagne är i de flesta fall uteslutande gjord på druvorna chardonnay, pinot noir eller pinot menuer.

Antalet champagneodlingar kommer utökas med ytterligare 40 byar fram till år 2015, för att möta efterfrågan.

Champagne är billigt i Champagne. Från 100 kronor och uppåt. Men om du flyger, tänk på att en fylld champagneflaska väger mer än vanliga ”vinare”. Nära ett och ett halvt kilo.

Ladda ner resguide!

Ladda ner
Champagne-guiden!