10 ton sand stulen från turistö

Nu ska den stulna sanden återlämnas till stränderna på Sardinien

Publicerad 2019-08-07

Turister har svårt att lämna snäckorna och sanden på Sardinien.

Många turister på Sardinien kan inte låta bli att plocka med sig lite sand, snäckor eller stenar från de vackra ständerna. Men att göra så är straffbart, och nu ska flera ton sand som konfiskerats på flygplatsen på ön återföras till stränderna.

– Varje sandkorn är en bit av vår framtid som försvinner.

Sardiniens stränder är kända för sin skönhet, och under åren har turister haft svårt att inte plocka med sig ett litet minne hem från semestern, i form av sand, stenar eller snäckor. Trots att sandsmuggling är en straffbar handling som kan leda till böter så har man haft svårt att hindra turisterna. Flygplatsen Olbia på ön har beslagtagit nästan tio ton sand de senaste tio åren, och nu ska sanden föras tillbaka till stränderna, skriver Vagabond som hänvisar till The Local.

Ska föras tillbaka till stränderna

På flygplatsen Olbia utförs systematiska väskkontroller för att se om passagerarna försöker smuggla med sig sand. De som gör det kan få böta mellan 5 000 och 32 000 kronor. De senaste tio åren har man hittat tio ton sand i turisternas väskor, mest i halvlitersflaskor.

– Det är slående, för att det ger en uppfattning om hur utbrett problemet med att ta sand från stränderna verkligen är, säger Augusto Navone, chef för naturskyddet Tavolara, enligt The Local.

Nu ska lokala myndigheter, miljöexperter och flygplatsen samarbeta för att återföra sand, stenar och snäckor till Sardiniens stränder. Sex ton sand har redan återförts till stranden Porto San Paolo, och snäckorna och stenarna ska föras till ön Tavolara.

Alla stulna snäckor och stenar ska flyttas till ön Tavolara.

Vill motarbeta stölderna

För att motverka att mer sand stjäls från stränderna har man planerat att sätta upp skyltar på flygplatserna som uppmanar besökarna att inte ta med sig sand, stenar och snäckor hem. Det finns även förslag om att förbjuda handdukar och stora väskor på vissa ständer på ön, för att undvika att sand tas med, medvetet eller undermedvetet.

– Varje sandkorn är en bit av vår framtid som försvinner. Vi måste förklara för unga personer varför det är viktigt att bekämpa sådant beteende, säger Gianni Lampis, regionrådets rådgivare för miljöskydd.