Här har turismen mött bakslag i Europa

Reseexperten: ”Helt naturligt att strama upp kraven”

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2019-08-15

Förbud, protester och vandalisering. Turismparadisen stramas åt, reglerna blir hårdare och turisterna är inte lika välkomna som tidigare. Så här ser det ut – från charterort till storstad.

Turismen ökar i Europa, och med folkmassorna kommer protester och regler på orterna som drabbas som värst. Bland annat har italienska städer som Rom och Venedig infört hårda regler där man förbjuder turister att gå barbröstade, sitta på Spanska trappan och äta picknick i städerna. Reseexeperten och skribenten Lottie Knutson tycker att det är bra att turiststäderna säger ifrån.

– Jag tycker att det är jättebra. Det blir ett extremt slitage på de mest attraktiva turistdestinationerna så det är helt naturligt att strama upp kraven på beteenden och kräva vissa uppförandekoder av besökarna, säger Lottie Knutson.

I städer som Barcelona och Paris kommer nu larmen om att man inte klarar av turismeren. Personal på museet Louvren har strejkat på grund av ”kvävande” massor, och i Barcelona är hamnen så förorenad att man vill vidta åtgärder för att minska antalet kryssningsfartyg som kommer till staden.

– Paradoxen är att i de städer man klagar allra mest, bland annat Barcelona, Palma de Mallorca och Dubrovnik, det är också där man lever allra bäst på turismen. Det är destinationer som medvetet byggt upp turismnäringen genom stenhård marknadsföring under flera år, säger Lottie Knutson.

Lokalbefolkningen har fått nog

I och med att nya, hårdare regler har införs i bland annat Italien så har flera turister fått betala böter. I Venedig fick ett tyskt par både böta och lämna staden för att de planerade att brygga kaffe vid den 400 år gamla Rialtobron, och i samma stad fick två britter böta då de cyklat med bar överkropp. På Mallorca har protester brutit ut mot turismen, bland annat i form av en sabotageaktion från den vänsterextrema gruppen Arran. Lottie Knutson förstår att människor reagerar, och menar att det finns en slags hatkärlek från lokalbefolkningen som både lever på turismen och får se dess baksidor.

– Det kan vara allt från väskor på hjul som skramlar och för ett fruktansvärt oväsen när resenärer drar runt dem på smala kullerstensgator alla tider på dygnet. Det blir en daglig störning.

Ett större problem för lokalbefolkningen är att massturism ofta leder till högre priser och avbefolkning av stadskärnorna.

– Exempelvis Venedig är drabbat, det bor nästan inte kvar några från lokalbefolkningen längre utan miljardärer köper våningar men bor inte där, så skapas spökstäder.

Extra problematiskt blir det när turister fyller upp städerna utan att bidra till den lokala ekonomin, som ofta sker när turister bor på stora hotellkedjor eller kryssningsfartyg.

– Väldigt många reser med kryssningsbåtar eller bor på stora hotell och då fyller man ut resmålen men man konsumerar inte för att man äter på hotellet eller kryssningsfartyget. Då blir det sämre inkomster för små restauranger och caféer som drivs av lokalbefolkningen, säger Lottie Knutson.

Kryssningsbåtar orsakar problem med utsläpp, och bidrar inte så mycket till lokalsamhället.

Mycket på en gång

Under sommaren är det flera platser som har infört nya regler, och ännu några som planerar för framtida förbud. På Sardinien funderar man på att införa förbud mot handdukar och stora väskor på vissa stränder för att undvika sandstölderna som har blivit ett problem på ön.

– Det är mycket på samma gång men det blir ju alltid så, att någon droppe får bägaren att rinna över. Europa har kraftigt ökande besöksantal från Asien, framför allt Kina men också Sydkorean, och det gör att det är ännu fler som vill besöka ikoniska resmål. Till exempel sker det med gigantiska kryssningsfartyg i medelhavet där det väller in endagsturister som pluggar igen staden fullständigt. Det går nästan inte att röra sig och det blir väldigt jobbigt.

Men turisterna bör inte sluta åka till de populära turistorterna, menar Lottie Knutson.

– Jag tycker inte att man ska undvika att åka till de här resmålen, men jag tror att man ska undvika högsäsong. Jag har varit i Venedig i januari och det var fantastisk, inte ett dugg trångt och jättetrevligt. Man kan hjälpa till att sprida belastningen och påfrestningen på de här resmålen genom att undvika den extrema högsäsongen i juli och augusti.

Ett annat sätt att undvika de negativa konsekvenserna av massturismen är att välja bort stora hotellkedjor och kryssningar.

– Jag tror att man ska försöka tänka småskaligt. Så fort du tänker småskaligt och försöker bo på små familjedrivna hotell så gynnar du automatiskt lokalbefolkningen på ett helt annat sätt än om du bor all inclusive, säger Lottie Knutson.

Det är främst Italienska städer som infört hårda regler för att kontroller turisterna.

Sommarens nya regler

Rökförbud på stränder, böter om du tar med sand eller snäckor hem, och förbud mot att äta på ett rörigt sätt. Känner du dig vilsen i djungeln av alla nya regler? Här är listan som sammanfattar sommarens nya regler, och lite annat som kan vara bra att veta.

  • Rom
    I Rom har man infört flera nya regler för att kontrollera de många turister som tar sig till den italienska huvudstaden. Det är nu förbjudet att gå med bar överkropp i staden, bada i dess fontäner, ta med sig resväskor eller barnvagnar till historiska monument, äta snacks på ett rörigt sätt eller sjunga och spela musik i lokaltrafiken. Ett annat förbud innebär att man inte längre får sitta ner på Spanska trappan, ett förbud som ledde till patrullerande poliser på platsen från augusti. Målen med alla dessa nya regler är att hantera turisterna, som anses bete sig dåligt.
  • Venedig
    Även i Venedig har man infört flera hårda regler. Bland annat är det numera förbjudet att skräpa ner, gå med bar överkropp, simma i kanalerna eller ha picknick på fel plats. Konsekvenserna är böter, eller utvisning från staden. Det fick bland annat ett tyskt par uppleva när de skulle brygga kaffe vid den 400 år gamla Rialtobron. Tyskarna fick både böta och sedan lämna staden. I juni fick ett brittiskt par betala böter för att de cyklade barbröstade i stadens centrum. Både att vara barbröstad och att ta med en cykel i centrum är förbjudet. Det är inte heller tillåtet att gå runt i bikini eller andra badkläder.
  • Mallorca
    Under sommaren skedde en sabotageaktion på Mallorca där den vänsterextrema gruppen Arran protesterade mot massturism genom att vandalisera de hyrbilar som ofta används av turister. Efter 22 augusti kan det även bli aningen ofräscht på ön, då personer som arbetar med att tömma soporna har bekräftat en strejk på obestämd tid med start 22 augusti. Renhållningsarbetarna som strejkar vill bland annat ha kollektiva avtal och högre löner. Det har även skett en del förändringar när det kommer till lagar och regler på Mallorca. Det är numera förbjudet att röka på stränderna Cala Estancia i Can Pastilla, Cala Anguila i Manacor och Sant Joan i Alcudia. Anledningen är att man vill förbättra folkhälsan och minska antalet fimpar som hamnar på stränderna.
  • Barcelona
    I Barcelona har turismen ökat markant de senaste åren, och det är inte alla som gillar det. Bland annat orsakar turismen problem med föroreningar i staden, och så börjar det bli ont om bostäder med rimliga priser. I juni i år var Barcelonas hamn den tredje mest förorenade i Europa, och ett sätt man vill minska föroreningarna och massturismen på är genom att påverka antalet kryssningsfartyg som tar sig till stadens hamn. Man vill även begränsa utvidgningen av Barcelonas flygplats, för att råda bot på den upplevda överturismen.
  • Paris
    I Paris har turismen ökat, trots oroligheter med bland annat Gula västarna. Läget är inte lika illa som i Venedig, men det man främst har problem med i den franska huvudstaden är trafiken. Därför har man nu valt att förbjuda turistbussar i stadens centrum. Förbudet har inte ännu trätt i kraft, men turister uppmanas att börja cykla, gå eller åka lokaltrafik. Ett annat problem som parisborna uppmärksammat är att många turister rör sig i stora grupper vid turistattraktioner som Louvren, Notre Dame och Eiffeltornet. I maj fick Louvren stänga efter att museets personal protesterat mot ”kvävande” massor. Museet är öppet igen och ett nytt system har föreslagits där man måste reservera en plats.
  • Malta
    Den som blir sugen på en ridtur på Malta tvingas vänta till kväll eller tidig morgon under sommaren. Nya regler innebär att hästarna som drar Maltas traditionella hästdroskor, som kallas för Karozzins, ska få vila i skuggan mitt på dagen under årets varmaste månader. Hästarna får inte heller användas mer än tre gånger i veckan och inte dra mer än fem personer inklusive föraren. Att bryta mot reglerna kan leda till dyra böter, och man anses då missbehandla hästarna.
  • Sardinien
    Det är inte tillåtet att ta med sig sand, stenar eller snäckor från stränderna i Sardinien. Dens om gör det kan få betala mellan 5 000 och 32 000 kronor i böter, och problemet med sand som förs bort från stränderna har blivit så stort att man nu överväger att förbjuda handdukar och stora väskor på vissa stränder.