Smaka på cava i bubblornas huvudstad

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2017-03-31

SPANIENS FLYTANDE GULD. Efter två års lagring har druvorna som plockades 2014 förädlats till perfektion och är redo att smakas. Efter en guidad tur på en av de största vingårdarna, Codorníu, låter sig Aftonbladets reporter förföras av cavan: ”Det är gott. Väldigt gott”, blir betyget.

Från byn Sant Sadurní d’Anoia är det ungefär lika långt till Barcelona som till den tjusiga badorten Sitges.
Men här finns varken storstadspuls eller nöjespalats.
Här finns bara oändliga rader med rankor som väntar på att ge frukt. Och källarvalv fyllda med flaskor som snart ska skumma över.
Sant Sadurní d’Anoia är bubblornas huvudstad.
Här tillverkas hundratals miljoner liter cava – Spaniens svar på champagne.

Där en odling tar slut tar en annan vid. Oändliga rader av envisa träd, låga och knotiga, sträcker sig från vägen till horisonten och vidare. Vinrankorna har lämnat vinterdvalan. De låter små knoppar brista ut och visar embryon till de fruktklasar som om ett halvår kommer att pressas, jäsas och bli till gyllene bubbel. Det är då ett som är säkert, för det är en cykel som startades för över 500 år sedan. Det var då, 1497, som Jauma Codorníu köpte ägorna som i dag är klassisk mark för cava, den spanska motsvarigheten till champagne.

Nästan 80 procent av all cava som överhuvud taget produceras kommer härifrån. Codorníu och Freixenet är de stora drakarna, men i Sadurní finns sammanlagt över hundra vingårdar som alla har sin egen etikett. Sin egen cava

Cava och champagne är samma sak

– Bah! Någon gång på 1970-talet tyckte fransmännen att det inte fick heta champagne längre så man fick byta namn, säger Pep samtidigt som han inte gör sitt bästa för att dölja att han tycker det bara är trams.

Cava och champagne är samma sak, menar han. Och många andra.

Pep har jobbat på Codorníu i över 40 år, med allt från buteljering till pressning av druvor. Numera, enligt hans chef på grund av att han är duktig på engelska, visar han vingården för turister och andra nyfikna. Den guidade turen börjar med en kort filmvisning om företaget, fortsätter ner i de svala och mörka källarvalven, vidare med ett litet minitåg genom rader, rader och rader av flaskor och fram till hallen med ekfat stora som sommarstugor. 125 000 liter rymmer de visst. Faten doftar lite unket, som fuktigt trä, och det är ju inte så konstigt eftersom det är precis vad de är. Men samtidigt är det en doft som omedelbart för tankarna till goda middagar, tapas och livets goda.

HANDGRÄVDA TUNNLAR.  I de svala mörka källarvalven får vi gå igenom rader, rader och ytterligare rader av flaskor. Ungefär 70 miljoner cavaflaskor har Cordoníu på lagring i kulvertar ett 30-tal meter under marken. Sammanlagt finns här 17000 handgrävda tunnlar.

Pep berättar tålmodigt om hur man gör cava. Om plockning, pressning, två jäsningar och om hur man i slutet av processen fryser ner tre centimeter av flaskhalsen i minus 25 grader för att samla och få bort jästresterna. Och hela tiden slungar han ut siffror som är hisnande. Varje år, ett riktigt bra år, producerar Codorníu upp till 120 miljoner liter bubbel. Runt omkring oss ligger nu ungefär 70 miljoner flaskor, det är så mycket cava Codorníu har på lagring i kulvertar ett 30-tal meter under marken. Sammanlagt finns här 17 000 meter handgrävda tunnlar, varav den längsta mäter 1 500 meter.

– Men vi kan inte bara prata och titta, nu ska vi smaka också, säger Pep och avbryter ingen annan än sig själv. Turens grand final hålls i ett källarrum med valv i rött tegel. Nästan hela den ena kortsidan ockuperas av en bardisk, med höga glas på brickor och flaskor med flaggskeppet Anna Codorníu och rosébubbel. Vackra små bubblor flyttas från flaska till glas till mun och smaklökar. Det är gott. Väldigt gott. Efter två års lagring har druvorna som plockades 2014 förädlats till perfektion.

Nästa år kommer druvorna från 2015 att visa vad de går för och 2018 kommer druvorna som plockades för någon månad sedan att förgylla fester och vardagsmiddagar.

Och 2019? Ja, då kommer druvorna som de vilande rankorna ute bland kullarna förbereder att bli till vackert bubbel. Den eviga cykeln fortsätter förhoppningsvis i 500 år till.

Cavatur till Sant Sadurní d’Anoia

Invånare: Byn har drygt 12 000 invånare och ligger lite drygt två mil väster om Barcelona i regionen Katalonien.

Res hit: Hit kommer du antingen med bil eller lokalbuss via E90. Ännu enklare är det med pendeltåg från Barcelona för cirka 80 kr tur och retur. Den gul-orangea tåglinjen R4, i riktning Vilafranca de Penedés eller Sant Vicenç de Calders, tar dig hela vägen. Stationen i Sant Sadurní d’Anoia ligger precis utanför cavajätten Freixenets grindar. Den andra jätten, Codorníu, ligger på andra sidan byn, från stationen sett, och nås genom en knapp halvtimmes promenad eller en taxitur för cirka 60 kr. Därtill är hela byn nerlusad med andra producenter, Recaredo, Juvé &Camps, Ventura Soler och Blancher för att nämna några. Läs mer: Turistinformationen, Oficina de turisme, på Carrer de l’Hospital 23, har all information om öppet- och besökstider, guidade turer och provningar.

OBS! Flera av cavaproducenterna erbjuder egna bussturer under sommarens högsäsong från Barcelona medan de under lågsäsong har begränsade öppettider. Under vinterhalvåret har till exempel Freixenet bara några få visningar på helgen medan Codorníu har 5–8 turer per dag, på spanska, franska och engelska. Man kan dyka upp på plats och få hänga med på en tur, men säkrast är att boka i förväg.

Guidade turer: En guidad tur, inklusive provsmakning på slutet, kostar cirka 80–120 kr/ person.

Reseguide till Barcelona - Tipsen du inte får missa.