Skånes nya cykelled har något för alla

Simrishamn till Helsingborg via Sydkustleden

Publicerad 2019-08-01

”För att nå Sandhammaren får man göra en lite avstickare från leden, men det är en avstickare som är väl värd att göra” säger Lina Jönsson.

Mellan Simrishamn och Helsingborg går en 26 mil lång cykelled vid namn Sydkustleden, som invigdes i juni. Det är nu möjligt att cykla mellan Växjö och Göteborg på nationella cykelleder.

– Du upplever din närhet med vad hör, luktar och ser.

Att ta sig fram på miljövänliga sätt blir allt mer populärt. Nu kan cykelintresserade resa via en ny cykelled, Sydkustleden.

– Det är Sveriges tredje nationella cykelled för turism och rekreation. Den knyter samman de två första nationella lederna, så nu hänger alla ihop, säger Lina Jönsson, projektansvarig för Sydkustleden.

Förutom Sydkustleden finns Kattegattleden och Sydostleden, och nu när alla hänger ihop går det att cykla hela vägen från Växjö till Göteborg på ett enda långt led.

– Det är en stor variation som erbjuds. Småländska skogar, Österlen, Sveriges sydligaste spets, Bohuslän, det är många upplevelser längst med vägen, säger Lina Jönsson.

Syftena med den nya leden är många. Dels vill man gynna besöksnäringen på platsen, dels vill man gynna miljön och hållbart resande. Och så handlar det om att haka på trenden med en aktiv semester på hemmaplan.

– Vi i södra Sverige har som mål att bli en självklar cykeldestination både nationellt och internationellt.

Skanör är bland annat känt för sina små badhyttar.

Fokus på säkerhet

Sydkustleden är en nationell cykelled, och för att få klassificeras som det finns det vissa krav. Bland annat ska den vara minst 20 mil lång, vara öppen mellan april och oktober, och så ska den vara trafiksäker.

– Cykelleden är till stor del trafikseparerad. Det gör det lättare för bland annat barnfamiljer, att man är tryggare, säger Lina Jönsson.

Cykelleden ska dessutom vara lätt att cykla, då 93 procent av leden är asfalterad och det inte finns så stora stigningar eller tuffa backar.

– Det är synnerligen lättcyklat om du har vinden i ryggen, då leden är kustnära blir det rätt håra vindar.

Men om det är lätt vid medvind så är det tufft i motvind. Men då är Linas tips att ta tåget.

– Om man känner att det är motigt kan man alltid ta cykeln på tåget. Om vädret slår om, vinden är jobbig eller så.

En stor del av cykelleden är separerad från biltrafik.

Cykla med sinnena

En stor skillnad mellan att åka bil och cykla är att man kan använda alla sinnen när man cyklar, enligt Lina.

– Du upplever din närhet med vad hör, luktar och ser.

Den som cyklar Sydkustleden passerar allt från mysiga små restauranger och caféer, landsbygd och åkrar till större städer som Malmö och Helsingborg. Den var 2 juni som leden invigdes, och responsen har sedan dess varit positiv.

– Jag märkte det när jag var ute och cyklade, varenda människa log. Det är ett härligt sätt att semestra på, och lätttillgängligt. Man behöver bara en cykel, en vattenflaska och en hjälm, säger Lina Jönsson.

Cykelleden går både på landsbygden och genom städerna.

Här är ledens alla etapper

Sydkustleden är uppdelad i sex olika etapper. Varje etapp är mellan tre och sex mil lång och passar på ett ungefär för en dagstur. Det är möjligt att antingen ta några dagar för att cykla hela leden, eller ta en helg eller en eftermiddag och cykla en etapp eller två. Alla etapper är klassade som lätta, med undantag för etapp 6 som anses vara medelsvår.

  • Etapp 1 - Simrishamn - Ystad, 53 km.
  • Etapp 2 - Ystad - Trelleborg, 47 km.
  • Etapp 3 - Trelleborg - Skanör, 27 km.
  • Etapp 4 - Skanör - Malmö, 51 km.
  • Etapp 5 - Malmö - Landskrona, 57 km.
  • Etapp 6 - Landskrona - Helsingborg, 27 km.

Kartor till de olika etapperna finns här.

Vad sägs om att ta sväng ut på långa bryggan i Bjärred?