H&M utökar ”generous fit”-kollektion för barn

Publicerad 2014-02-10

Barnfetmaläkaren: Vi ska inte straffa de barn som är större och redan lider

Plussize-kollektioner för vuxna har länge varit ett välkommet inslag i klädbutikerna.

Nu satsar H&M på X-märkta "Generous fit” även i barnkläder.
– Vi ska inte straffa de barn som är större och redan lider, säger barnfetmaläkaren Claude Marcus.

Claude Marcus, professor och fetmaforskare vid Karolinska Institutet.

Klädkollektionen, som finns i H&M:s webbshop och har namnet ”Generous fit”, finns i storlekarna 134–170 och innebär att kläderna har lite mer vidd än vanliga barnkläder.

För att markera plaggens generösa passform sätts ett ”X” framför den vanliga storleken samt att midjan är justerbar. Storlekarna har funnits tidigare i H&M:s sortiment men nu utökar de kollektionen med flera plagg.

”Beskriver en rymligare passform”

Både ”Genereous” och ”X” är vedertagna begrepp på klädkollektioner för större modeller. Men enligt H&M vänder sig inte kollektionen till överviktiga barn.
– Kollektionen riktar sig till de kunder som efterfrågar en mer generös passform generellt. Vi tycker att begreppen beskriver en rymligare passform oavsett anledning till varför man väljer den, säger Håcan Andersson, presskontakt på H&M.
Kan inte barn få vara i vilken form de vill utan att placeras i plussize-facket?
– Absolut. Benämningen beskriver enbart passformen på plaggen, inte kroppsformen, säger Håcan Andersson.
I företagets webbshop marknadsförs dock som exempel "Skinny Generous Size jeans” – jeans med smal passform och supersmala ben, och reglerbar resår i midjan.

”Bäst om de bara gjorts i högre storlekar”

Claude Marcus är professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus.

Även om han ser behovet av större barnkläder är han tveksam inför storleksmärkningen.
– Det här är en svår fråga. Generellt sett välkomnar jag H&M:s kollektion. Många barn med fetma passar inte i barnkläder ens i de högre storlekarna. Många lider mer av att inte kunna ha barnkläder alls och av att behöva gå till vuxenavdelningarna än att kunna ha samma kläder som kompisarna men med en annan storleksmärkning, säger han och fortsätter:
– Men fetma är också en sjukdom och vi ska inte acceptera den som ett normaltillstånd. Risken finns att fetma blir mer accepterat med en sådan här kollektion. Det bästa hade varit om barnkläder gjorts i högre storlekar istället, utan X-märkningen och ”Generous”-stämpeln. Vi ska inte straffa de barn som är större och redan lider.  

Följ ämnen i artikeln