Snart får ingen säga flaska

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-28

Läkare: Nya lagen är rena rama skräckpropagandan

Reklam för modersmjölk­ersättning är inte okej.

I alla fall inte utan varningstext till nyblivna föräldrar.

– Det här är rena rama skräckpropagandan, säger ­Agnes Wold, överläkare och professor.

I dag röstar riksdagen om en ny lag som för­bjuder ­reklam för bröstmjölkersättning. Förpackningar ska märkas med varningstext och att ”amning har fördelar”.

I dag ska riksdagen ta ställning till ett nytt lagförslag som förbjuder reklam för bröstmjölkersättning riktad till allmänheten.

Bakgrunden är ett EU-direktiv som i sin tur bygger på Världshälsoorganisationen WHO:s arbete för att minska flaskmatning. Orsaken är skandalen på 60- och 70-talet när reklam för bröstmjölkersättning i tredje världen gjorde att många slutade amma och gav barnen ersättningen utspädd med vatten. Eftersom vattnet ofta var förorenat ledde det till massdöd bland spädbarn i fattiga länder.

Finns ingen forskning

Agnes Wold, professor på avdelningen för infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare och specialist i klinisk immunologi och bakteriologi, tycker inte att skandalen för 40 år sedan har relevans för svenska förhållanden. Hon menar också att det inte finns någon forskning som talar för att sex månaders exklusiv amning skulle vara bättre för svenska barn.

– Svenska och norska kvinnor ammar mest i världen. Det saknas bevis för att den föreslagna lagen skulle göra svenska folket friskare, säger hon och påminner om att svenska barn födda på 70-talet till stor del är uppfödda på flaska och befinner sig vid god hälsa. 

Branschöverenskommelse

En branschöverenskommelse finns i dag där producenter av modersmjölkersättning inte gör reklam och även skriver på sina förpackningar att WHO rekommenderar helamning de sex första månaderna.

Enligt lagförslaget ska förpackningar märkas med att ersättning endast ska användas på rekommendation av sjukvårdspersonal och att "amning har fördelar". Uttrycket "amning är överlägset" ska också användas.

– Det här är helt absurt. Man får ju till och med göra reklam för vin i tv. Ska folk ringa vården för att få tillstånd att ge sitt barn modersmjölkersättning?, säger Agnes Wold.

”Helt upp till föräldrar”

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson som lagt förslaget är också kritisk.

– Jag hade önskat att vi hade sluppit genomföra denna lagstiftning. Vi har ett väl fungerande system i Sverige i dag som gör att barn får i sig den näring de behöver, oavsett om de ammas eller får ersättning, säger han.

Senast 2007 skulle samtliga medlemsstater ha lagstiftat om förbudet men Sverige har försökt att få ett undantag.

– Jag tycker att det är helt upp till föräldrar att välja själva vad som är bäst för deras barn. Men detta är ett regelverk som finns i EU och som Sverige måste införa. Vi har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med kommissionen för att förmå dem att förstå att det system som vi redan har på plats är tillräckligt. Dessvärre har detta inte räckt, säger Eskil Erlandsson.

Blir normerande

Men det köper inte riksdagsledamoten Jens Holm (V). Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstar vänstern emot förslaget.

– I en del andra sammanhang är regeringen bra på att ta strid, som rätten att skjuta varg och för snuset. Vi kommer att rösta emot förslaget eftersom det underförstått säger att kvinnor ska amma och flaskmatning är sämre.

Han tror att lagen kommer att avskräcka personal på BVC och MVC från att prata om flaskmatning som ett alternativ för den som inte kan eller vill amma.

– När vi stiftar en lag blir den också normerande. Den sänder ut en signal om vad som är rätt och fel. Tyvärr tror jag det kommer påverka praxis på BVC och andra mottagningar där man möter föräldrar med spädbarn.